Riblja čorba, Bijelo dugme, Van Gogh: Znate li zašto se naši poznati bendovi zovu baš tako?

Riblja čorba, Bijelo dugme, Van Gogh: Znate li zašto se naši poznati bendovi zovu baš tako?

Volite njihove hitove, ali da li znate zbog čega se ove grupe zovu baš ovako?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by R'n'R Balkan (@rnr.balkan)

Riblja čorba

Bend je ime dobio igrom slučaja. Bora Đorđević i Miša Aleksić su 1978. godine sedeli u bašti "Šumatovca", smišljajući ime budućeg benda. 

Bilo je različitih predloga, a Bora se u startu usprotivio imenu "Bora i ratnici", ne želeći da sebe stavlja u prvi plan. 

U šali je predložio ime "Riblja čorba" (što je žargon za menstrualni ciklus), ali su se dogovorili da bend ponese ime "Popokatepetl".

Ipak, za susednim stolom je sedeo novinar Zoran Predić, kome se očigledno dopao Borin šaljivi predlog i već posle dva dana u "TV reviji" je osvanuo tekst o novom bendu "Riblja čorba".

Kerber

"Kerber" je nastao 1981. godine od članova grupe "Top". Naziv grupe je ime bića iz grčke mitologije, troglavog psa sa zmijskim repom koji čuva ulaz u podzemni svet.

Prljavo kazalište

Grupa "Prljavo kazalište" nastala je 1977. godine, a ime je inspirisano stripom "Alan Ford", tačnije jednom epizodom u kojoj se pojavljuje "Prljavo kazalište".

Smak

Naziv grupe nastao je na osnovu istoimenog dramskog kolaža koji je bio postavljen u Kragujevcu, a koji je bio posvećen streljanju đaka u Drugom svetskom ratu. Sem toga, "Smak" je i skraćenica za "Samostalni muzički ansambl Kragujevac".

YU grupa

"YU grupa" je formirana u jesen 1970. godine. Dragan i Žika su na početku karijere svirali u grupi "Albatrosi", sa trećim bratom Radetom, čiji je sin, Petar, u današnjoj postavi "YU grupe".

U prvom trenutku grupa nije imala ime, a koristili su privremen naziv "Idejni posed".

Na jednom nastupu u zemunskom klubu Sinagoga, di-džej Zoran Modli je pozvao publiku da predloži naziv za grupu. Odabran je predlog jednog mladića – "YU grupa".

Bijelo dugme

Na predlog Ismeta Arnautalića, 1971. godine osnovana je grupa "Jutro", u kojoj su pored Bregovića bili Zoran Redžić, Gordan Matrak i Zlatko Hodnik. Ismet Arnautalić je napustio bend 1972. godine i uzeo pravo na ime grupe.

U grupu tada dolaze bubnjar Goran Ipe Ivandić i klavijaturista Vlado Pravdić. Novo ime grupa dobija po pesmi "Kad bi' bio bijelo dugme", po kojoj je "Jutro" bilo poznato.

Van Gog

"Van Gog" već četvrt veka oduševljava fanove, a kako frontmen Zvonimir Đukić Đule kaže, ime benda nastalo je tako što su momci želeli da daju pečat svom radu.

- Ljudi se često pitaju zašto smo se odlučili baš za to ime. Nastojali smo, zapravo, da napravimo jednu lucidnu, vangogovsku sliku stvarnosti - izjavio je Đule jednom prilikom. 

Zatvoreno za komentare.