10 stvari koje će vas vratiti u detinjstvo

10 stvari koje će vas vratiti u detinjstvo

Kupovina muzičkih kaseta kod SKC-a, gledanje filmova preko VHS kaseta iznajmljenih u video-klubu, igranje "zmijice" na Nokiji 3310, snimanje spotova sa MTV-a na kasetu, kao i skladištenje podataka na flopi disku su samo neke od stvari oko kojih biste morali da se dobro pomučite ako objašnjavate njihovu funkciju nekome ko se rodio posle 2000. godine.

Predstavljamo vam deset stvari koje će vam sigurno probuditi setu i osmeh na licu.

Videorekorder

U naše domove je stigao sredinom osamdesetih i tu se zadržao sve do početka dvehilljaditih godina. Sate i sate smo porodično provodili ispred televiz0ra dok smo gledali filmove nasnimljene na kasetu sa nekog TV kanala ili iznajmljene iz video-kluba. Slika i ton su, što bi danas mladi rekli, izgledali kao da su snimljeni tosterom, ali mi tada nismo znali za bolje. A nismo ni tražili bolje...

Nokia 3310

U eri pametnih telefona koji samo što ne idu na posao ili šetaju ljubimce umesto nas, teško je zamisliti da smo pre samo nešto više od desetak godina bili srećni ako nam mobilni telefon ima dve igrice, vratanca i opciju za slušanje radija. Eventualno da nije cigla i da nam zbog antene ne treba dozvola MUP-a za nošenje telefona. Eto, baš smo bili skromni... Zar ne?

Audio-kaseta

Uz ploče, audio-kasete su danas pravi mali raritetni dinosaurusi. Njihova proizvodnja je počela sedamdesetih godina prošlog veka. Koliko god da deluje smešno, korišćenje kaseta je zahtevalo dosta umešnosti. Zašto? Pa, recimo zbog premotavanja kasete pomoću olovke. Ili zbog sastavljanja selotejpom kada kasetofon "pojede" traku". I zbog presnimavanja sa kasete na kasetu. O čučanju kraj muzičkog stuba dok čekamo našu omiljenu pesmu na nekoj od radio stanica nećemo trošiti reči. Današnji klinci to jednostavno nikada neće moći da razumeju.

Vokmen i diskmen

Vokmen. Sveti gral svakog putovanja. Ko ima vokmen on ima moć. Do dvehiljaditih godina je bio prvi na listi želja svih tinejdžera, kada ga je u penziju posalo njegov mlađi brat, diskmen, koji nije izdržao borbu sa mp3 plejerima, telefonima i ostalim stvarčicama koje su danas dostupne na tržištu. Najveća mana i vokmena i diskmena bila je neekonomičnost kada se radilo o potrošnji baterija. Kakve god da ste kupovali, nisu mogle da izdrže ceo dan slušanja muzike.

MTV

MTV postoji i danas, ali ima daleko manje uticaja i gledanosti nego pre 20 godina. Dizer, Jutjub, Vimeo i ostali programi su uspeli da progutaju ovaj nekadašnji prozor u svet generacija i generacija koje su odrasle na njemu.

Tamagoči

Par dugmića, ekran u boji i ljubimac koji pišti na svaki trenutak ako zaboravite da ga nahranite. Ako ste imali sreće, profesori su imali razumevanja, pa vam ih nisu oduzimali u školi. Ako niste, pa znate kako je već bilo zanimljivo objašnjavati roditeljima šta ste radili na času... Sve u svemu, pojavio se, napravio haos i onda odjednom nestao. Kažu da se ponovo vraća u modu, spremite se.

Poruke na papiru

Sredstvo komunikacije koje je povezivalo sve klupe u učionici. Od ćoška do ćoška. Kao kuglica, savijeno, zgužvano. Na poleđini sveske iz matematike. Papir je sve rešavao. A onda su došle besplatne sms poruke, Viber, Vacap, mesindžer i on je otišao u zaborav.

Flopi disk

Iz današnje vizure njihova memorija je bila minorna da minornija nije mogla biti. A nekada nam se činilo da na njega možemo da ubacimo sve i svja, pa i da ostane mesta za još dva teksta, čak!

Papirna auto karta

Ne znamo kako će ovo razumeti naši mladi čitaoci, ali... Znate, automobili nekada nisu imali navigacije. I ne samo oni, jednostavno, nije bilo nikoga da vam govori kuda da vozite sem suvozača koji je okretao i širio ogromnu papirnu auto-kartu. Pa ako on pogreši, idete u rikverc koji kilometar i sve to uz obavezni komentar "Trebalo je da skrenem levo onda...".

Fiksni telefon

Iako ga ima i danas, dosta manje se koristi nego pre dvadesetak godina. A i onaj ko ga ga koristi, ne javlja se na njega. Zašto ga onda i dalje koristi, ne znamo. Verovatno iz razloga da nađu mobilni ako se zagubi negde po kući. A nekad... Eh, nekada.

Da li vam ove stvari bude nostalgiju?

Zatvoreno za komentare.