Od černobiljske verzije "Simpsonovih" podilazi jeza

Od černobiljske verzije „Simpsonovih“ podilazi jeza

Kultna uvodna špica čuvene serije "Simpsonovi" iz prve sezone, koja je sa emitovanjem počela 1990, rekreirana je od strane ruskog animatora Lenivka Kvadratjića, aka Lazy Squarea. U ovoj mračnoj verziji jedne od najvećih humorističkih serija, Simpsonovima je dat černobiljski prikaz grada sa likovima koji su toliko užasavajući da nam je bilo teško i da gledamo.

Foto: Wikipedia

Umesto živih boja, ovde preovladavaju sive i tmurne nijanse, a za muziku je odabrana Bregovićeva numera "Ederlezi". Pored atmosfere, ni malo umirujuća nije ni radnja - Bart je žrtva pljačke, Homer krade lampu iz kancelarije, Mardž je gruba prema prodavačicama, a Lisi na jeziv način prilaze dva policajca sa pendrecima. Završna scena je možda i najmučnija - nakon svađe Homera i Mardž sledi i njihov fizički sukob i scene krvi.

Iako možda i najmračnija, ova sovjetska verzija najomiljene američke porodice nije jedina bizarna obrada - i drugi umetnici su dali svoj kreativni doprinos. Tako je meksički režiser Giljermo del Toro poznat po filmovima sa čudovištima, i u svoju verziju specijala za Noć veštica Simpsonovih (koje smo u originalnu posebno voleli da gledamo) ubacio motive smrti, ubistva, ali i čuvene likove horora: Frankenštajnovo čudovište, Drakulu i druge.

Animator i ilustrator Bill Plympton je svojim specifičnim stilom prikazao Homerovu pervertiranu strast za kaučem, a Banksyjeva verzija bila je kritika kapitalizma i konzumerizma.

Ukoliko niste ispratili poslednju 30. sezonu serije, verujemo da ćete je posle ovoga gledati drugim očima.