Slavni filmski junaci: 12 filmova o životinjama koje morate pogledati

Slavni filmski junaci: 12 filmova o životinjama koje morate pogledati

I životinje mogu da postanu slavne, posebno u današnje vreme. Postoje mnoge poznate životinje koje su se proslavile putem društvenih mreža. Ipak, pre nego što je internet postao ono što jeste danas, životinje su slavu dostizale putem filmova.

Foto: 101 Dalmatians movie screenshot

Filmski junaci najčešće su psi, majmuni, konji, miševi, delfini, vukovi, kitovi i tigrovi. Ovo su 12 filmova o životinjama koje jednostavno morate pogledati. 

1. Dva brata

Dva brata, jedan bojažljiv, a drugi hrabar, su zarobljena i razdvojena kao mladunčad u divljini. Jednog treniraju da postane zvezda u cirkusu, a drugog za ubicu. Braća se sreću pre gladijatorskog dvoboja u areni i uspevaju da pobegnu iz ljudskog zarobljeništva. Film će deci od ranih nogu dati uvid u životinjska prava.

2. Bejb

Ovo je film o prasetu koje veoma želi da postane pas ovčar, a “glumilo” ga je čak 48 prasića jer su brzo prerastali svoju ulogu. Šminkeri su im radili frizuru i obrve kako bi bili što sličniji. U filmu je učestvovalo čak 56 trenera životinja, a radili su sa više od 1000 životinja. Ova topla priča o životinjama savršena je za celu porodicu. 

3. Lesi se vraća kući 

Lesi je najpoznatija kuca u svetu filma. Igrani film snimljen je 1943. godine, a nastao je prema istoimenoj knjizi britanskog pisca Erika Najta. Glavna junakinja, kuče škotskog ovčara imena Lesi, biva prodata bogatom aristokrati zbog toga što su njeni vlasnici siromašni. Ona ipak želi da se vrati svom bivšem vlasniku i najboljem prijatelju, zbog čega odlazi na dugo i opasno putovanje. 

4. 101 dalmatinac

Pongo i Perdita su dva otmena psa koja se upoznaju u londonskom parku. Uskoro nakon toga, njihovi vlasnici se venčavaju, a njihov dom uskoro preplave zvukovi šapica 15 psića. Njihovu idilu prekida dolazak Kruele De Vil, bogatašice zaluđene krznom koja otima dalmatince kako bi od njih napravila tačkaste kapute. Film uči decu društvenoj odgovornosti – ono što utiče na mene, utiče i na druge.

5. Stjuart mali 

Stuart je miš velikog srca kog je udomila porodica Litl. Stjuart kreće u avanture s raznim likovima, uključujući i neprijatelja, kućnog mačka, ali i njegovog najboljeg prijatelja, mlađe dete porodice. Stjuart u svojoj avanturu uči šta to znače porodica, odanost i prijateljstvo. 

6. Šiloh

Kada Marti pronađe napuštenog bigla na mostu, pokušava da učini sve kako bi ga zaštitio od nasilnog vlasnika. Tajno nudi sklonište uplašenom psu u svom domu i brine za njega. Film podiže etička pitanja o nasilju i laganju, a deci će se posebno svideti transformacija Šiloha iz uplašenog i kukavičkog psa u zdravog i jakog najboljeg dečakovog prijatelja.

7. Betoven 

Glavni junak ovog filma je bernardinac. Betoven slučajno ispadne iz kamiona lopovima koji su ga, zajedno s još gomilom štenaca, ukrali iz pet šopa. Nakon toga ušunja se u kuću porodice Njuton, čija deca žele ljubimca, ali im otac to ne dopušta. Otac zatim odlučuje da popusti pod pritiskom i Betoven uskoro celoj porodici okreće život naglavačke. Film je pun preokreta i akcije. 

8. Moj prijatelj Vili 

Vili je kit orka zatvoren u malom bazenu jednog severnopacifičkog zabavnog parka. On noću pušta tužne krike i upućuje ih svojoj porodici koja se veselo igra u obližnjem zalivu. To njegova porodica ne shvata. Jedino dečak Džesi, koji u parku odrađuje kaznu, primeti njegovu tugu i plakanje, jer dobro zna što to znači biti bez porodice. Ovo je film i za starije i mlađe jer se u njemu mogu naučiti brojne lekcije o prijateljstvu, porodici i slobodi.

9. Šarlotina mreža

Ovaj animirani film baziran na klasiku E. B. Vajta, prati patnju praščića Vilbura koga spašava Šarlot, vešti pauk. Zahvaljujući njenoj veštini kojom stvara reči na mreži, Vilbur je izbegao sudbinu večere na nečijem stolu. Roditeljima se dopada što je Šarlot zapravo neobična i inventivna surogat-majka. Preko njenih žrtvi, Vilbur shvata da je više od „obične svinje“. Film se dotiče i drugih tema, poput rođenja, smrti, prijateljstva i radosti. Deci se dopada to što se svaki glas čuje, bez obzira na to koliko malen i skroman bio.

10. Put na zapad

Kada 12-godišnji Tito i 8-godišnji Ozi dobiju predivnog belog konja od svog dede, donose ga natrag do svoga stana u Dablinu. Međutim, njihovog voljenog ljubimca proda korumpirani policajac, ali braća ne odustaju od njega. Spasili su ga od trkačkih staza, izbegli vlasti i otišli na veličanstveno putovanje kako bi vratili konja u Tir na Nog(Zemlja večite mladosti), njegov mitski dom ispod mora. Roditeljima se dopada zbog slobodne vožnje u kojoj dečaci pobegnu iz sivila Dablina na irsko selo, dok deci nije teško da zamislite da je konj neko mitsko biće.

11. Moj pas Skip

U leto 1942. godine, jedan usamljeni i nesportski nastrojen dečak dobije terijera za svoj deveti rođendan, koji mu pomaže da pronađe prijateljstvo i prihvatanje u svom gradiću. Film se temelji na dečačkim memoarima Vilija Morisa koji je kasnije postao urednik časopisa Harper's. Deci će se posebno dopada scena u kojoj Skip vozi porodični auto i krade mesarov odrezak.

12. Stari Žućko

Pas lutalica spašava seosku porodicu od napada medveda i vuka, ali u međuvremenu oboli od besnila, što dovodi do poznatog melanholičnog kraja filma. Roditelji film smatraju dobrim izborom za decu jer će ih naučiti da teške lekcije dolaze neočekivano.

Zatvoreno za komentare.