Sve tajne filma "Čarobnjak iz Oza" za koje niste znali

Sve tajne filma „Čarobnjak iz Oza“ za koje niste znali

Pre osamdeset godina svet je pogledao film "Čarobnjak iz Oza", američki avanturistički mjuzikl studija MGM. U glavnoj ulozi je bila Džudi Garland, a društvo na platnu su joj pravili Rej Boldžer, Džek Hejli, Bert Lar i Frenk Morgan, odnosno Strašilo, Limenko, Plašljivi Lav i Čarobnjak iz Oza.

Foto: IMDb

"Čarobnjak iz Oza" je osvojio dva Oskara (bio je nominovan za šest), a jedan od njih je za najbolju originalnu pesmu. Koju zamalo nismo čuli jer je bila predugačka...

Doroti i njen pas Toto zbog tornada završavaju u zemlji Oz. Doroti upoznaje veštice, Mančkine, ali i prijatelje koji će je pratiti na putu do Čarobnjaka iz Oza, jedinoj osobi koja će nju i Tota vratiti u Kanzas.

Ukoliko niste znali šta se krije iza dobro poznate priče koja važi za "najgledaniji film u istoriji", otkrićemo vam par zanimljivosti:

Ovo filmsko remek delo zasnovano na knjizi L. Franka bauma "Čarobnjak iz Oza". Premijerno je prikazan 25. avgusta 1939. godine, a prošle godine je proglašen za najuticajniji i najgledaniji film na svetu - da je to nekao rekao reditelju Flemingu koji se "pojeo" jer je film te godine bio "filmski promašaj".

- Scene sa Zlom vešticom Zapada su izbrisane! Razlog za brisanje i sečenje scena je tvrdnja da je glumica Margaret Hamilton "suviše zastrašujuća za publiku".

- Šareni konji iz Oza: Konji u palati Smaragdnog grada su bili obojeni želeom - scena u kojoj defiluju je morala da bude snimljena "iz prve" jer su se konji lizali.

- Džudi Garland je na snimanju nosila korset kako bi se prikrile grudi.

- Mančkini su zarađivali manje od kučića: Džeri Maren, jedan od Mančkina je otkrio svojevremeno da su oni bili plaćeni 50 dolara nedeljno, a da je Toto dobijao 125.

- U sceni na polju maka, u kojem Doroti zaspi, sneg je "glumio" azbest! Iako se nekoliko godina ranije znalo da je opasan po zdravlje.

- Zamalo zapalili vešticu - Kada Zla veštica Zapada napušta Mančkin grad, dim se pojavio prerano, pa su pokušali ponovo da snime scenu. Pri drugom pokušaju plašt Margaret Hamilton se zapalio, a njena zelena šminka, u kojoj je bilo bakra, toliko zagrejala da je dobila opekotine trećeg stepena.

- Pesma "Over the Rainbow" je zamalo bila isečena iz filma jer je bila predugačka.

- Šamar! Kada je Džudi Garland snimala scenu u kojoj treba da ošamari Lava, toliko se smejala da ju je reditelj Viktor Fleming odveo u stranu i lupio šamar. Posle ovoga je snimila scenu iz prve, a on je otkrio da se kajao što je to uradio. Kada je Džudi to čula, prišla je i poljubila ga.