Sve vreme pogrešno tumačimo ovu sliku! Uopšte nije važno da li vidite patku ili zeca!

Do sada je ceo svet mislio da je ovo jedna u nizu običnih optičkih iluzija. Naučnici sada otkrivaju da ono što vidite na ovoj slici otkriva vrlo važnu stvar o vašoj inteligenciji.

Dobro pogledajte ovu sliku i kažite nam šta ste na njoj uočili? Do sada je pitanje koje se postavljalo bilo da li ste na njoj videli patku ili zeca.

A naučnici sada kažu da uopšte nije bitno šta ste prvo videli, već možete li da u isto vreme vidite obe životinje.

Kako se otkriva u radu objavljenom u naučnom časopisu "Perception", osobe koje mogu da na ovoj slici vide obe životinje su generalno inteligentnije.

- Ako imate problem da vidite obe životinje, već vidite samo patku ili samo zeca, velika je šansa da padate na lažne vesti koje se vrte na društvenim mrežama i generalno verujete u sve što vidite, ne uključujući previše mozak i ne razmatrajući širu sliku - kaže Kajl Metjuson, profesor sa univerziteta Alberta.

On je do tog zaključka došao nakon sprovedenog istraživanja nad ispitanicima kojima je pokazivao ovu sliku bez prethodnog konteksta.

- Uvek bi trebalo da pažljivo čitamo vesti. Često interpretiramo, selektujemo i shvatamo informacije onako kako nama odgovara umesto da ih kritički posmatramo - zaključuje ovaj profesor.

Pročitaj još