Svetski poznat di-džej snimio spot među spomenicima bivše Jugoslavije!

Svetski poznat di-džej snimio spot među spomenicima bivše Jugoslavije!

Svetski poznat di-džej Alan Voker snimio je spot u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori. U spotu koji je pregledan više od osam miliona puta u četiri dana tako se mogu prepoznati spomenik Bitke na Sutjesci u Tjentištu (Bosna i Hercegovina) i spomenik Revolucije naroda Moslavine u Podgariću.

Photo: youtube/printscreen

Monumentalnu betonsku skulpturu u Tjentištu je 1971. u znak sećanja na Bitku na Sutjesci izradio vajar Miodrag Živković.

Spomenik je jedini deo Memorijalnog kompleksa koji je preživeo rat u Bosni i Hercegovini, i to samo zato što je tokom rušenja nedostajala tona eksploziva da ga digne u vazduh.

Spomenik se sastoji od dve simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), visoke 19 metara, koje se uklapaju u prirodni krajolik.

Photo: youtube/printscreen

Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu, a iza njega Plato brigada sa kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je napravljen od belog betona, a otkrio ga je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Spomenik Revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mesta Podgarić u Moslavini, rad vajara Dušana Džamonje. Visok je deset, a širok 20 metara.

Moslavačka gora je tokom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza Moslavine i šireg područja sve do Zagreba.

U blizini sela Podgarić je 1942. godine bila osnovana partizanska bolnica Stara konspiracija, a s vremenom je Podgarić postao centar ustanka, pa su u njemu boravili članovi Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za severnu Hrvatsku.

Uz selo su bile podignute bolnice i radionice, a u samom mestu organizovani su razni kursevi i održavane pozorišne predstave.

Photo: youtube/printscreen

Tu je i Njegošev mauzolej, podignut po zamisli hrvatskog vajara Ivana Meštrovića na mestu na kojem je prethodno srušena Njegoševa crkva. Građen je od 1970. do 1974. godine, a do mauzoleja vodi tunel sa stepeništem probijen u masivu Lovćena. Spot započinje kadrovima vodopada Kravice kraj Ljubuškog.

Alan Olav Voker je 20-godišnji norveško-britanski di-džej, koji je slavu postigao singlom "Faded" iz 2015. godine. Prošle godine di-džej Mag stavio ga je na 17. mesto 100 najboljih di-džejeva sveta.

Prošle godine je objavio spot sniman u Kuparima, uništenom turističkom kompleksu u Župi dubrovačkoj.

Zatvoreno za komentare.