Tom i Džeri danas slave 80. rođendan!

Tom i Džeri danas slave 80. rođendan!

Na današnji dan, pre 80 godina svet je upoznao mačka Toma i njegovu noćnu moru - miša Džerija. Tom i Džeri, jedni od mnogobrojnih junaka vašeg detinjstva, pojavili su se na malim ekranima 10. februara 1940. godine.

Foto: Shutterstock

Prošlo je 80 godina, Tom i dalje pokušava da doskoči Džeriju, a kako je izgledao njihov "prvi zajednički projekat", pogledajte u epizodi "Puss gets the boot".

Prvi animirani film Vilijama Hane i Džozefa Barbare je nominovan za Oskara za kratki animirani film.

Tada nije osvojio Oskara, ali jeste naša srca. "Hana i Barbara" su napisali i producirali 114 crtaća sa Tomom i Džerijem u MGM studiju u Holivudu između 1940. i 1957. godine.

Početkom 1960. prave se nove epizode koje producija Džin Deič u Evropi, a crtani "Tom i Džeri" se vraća u Holivud zahvaljujući Čaku Džounsu 1963. godine. Te epizode su trajale do 1967. godine, a potom se mačka i miš vraćaju kući i "Hana-barbara" producira crtani tokom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih.

Malo zanimljivosti o našim junacima:

U crtanom koji ste upravo pogledali videli ste Džaspera i Džinksa, koji su tek kasnije dobili imena Tom i Džeri. (Imena po kojima ih danas znamo dobili su 1941, kada ih je "prekrstio" animator Džon Kar)

Da li ste znali da je crtani "Tom i Džeri" neprestano bio izložen kritikama vezanim za količinu nasilja koje se može videti u nekoj epizodi? Iako "nasilan", crtani nikad nije prikazao krv, niti bilo kakvu "gadnu" povredu.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Retrospektiva (@retrospektivaaa) дана

U pokušajima da uhvati Džerija, Tom se obračunava sa Spajkom, poznatijim kao "Ubica" i "Buč", opasnim buldogom koji pokušava da zaštito svog sina Tajka.

Pošto junaci ne govore (ili to čine veoma, veoma retko), muzika igra veliku ulogu u ovom crtaću - od melodije do zvučnih efekata.

Iči i Skreči iz "Simpsonovih" su zapravo parodija Toma i Džerija.

Crtani je od 1943. do 1953. godine osvojio sedam Oskara za epizode "The Yankee Doodle Mouse", "Mouse trouble", "Quiet Please", "The cat concerto", "The little orphan", "The two mouseketeers" i "Johan Mouse".

Za kraj, prisetite se najboljih momenata.