5 filmova u kojima zlo pobeđuje, a koje morate odgledati!

5 filmova u kojima zlo pobeđuje, a koje morate odgledati!

Sterotip o holivudskim filmovima je da oni uvek moraju da prate istu formulu. Znate već kako to ide, glavni lik se na početku suoči sa problemom, onda pokušava da ga prevlada, ali ubrzo slede prva razočaranja i sumnja u svoje sposobnosti, da bi na kraju, naravno, uspeo da trijumfuje i spasi sebe, dragu, porodicu, grad, zemlju ili čovečanstvo.

Foto: IMDb

Ipak, čak i u fabrici snova kakav je Holivud, nije uvek tako. Nemali je broj ostvarenja u kojima pozitivni likovi gube rat sa zloćama, a mnogi od takvih naslova spadaju u sam vrh filmskog stvaralaštva. Na kraju sledećih 5 filmova trijumfuje zlo, ali su oni i pored toga vredni vaše pažnje.

1. Sedam (1995)

Sedam je drugi film slavnog reditelja Dejvida Finčera sa Bredom Pitom, Morganom Frimenom, Gvinet Paltrou i Kevinom Spejsijem u glavnim ulogma. To je triler o dvojici policijskih detektiva u potrazi za serijskim ubicom koji svaku svoju žrtvu povezuje sa jednim od sedam smrtnih grehova.

2. Nema zemlje za starce (2007)

Ovaj svojevrsni moderni vestern braće Koen je 2008. nagrađen Oskarom za najbolji film. U pitanju je adaptacija istoimenog romana Kormaka Mekartija koja prikazuje igru mačke i miša između jednog čoveka koji je slučajno naišao na kofer pun novca u pustinji nakon masakra između bandi i psihotičnog ubice koji dobija zadatak da povrati taj novac. Obojici je za petama lokalni šerif koji je zgrožen surovošću s kojom se suočava u svom okruženju.

3. Osvetnici: Rat beskraja (2018)

Film Osvetnici: Kraj rata je srušio sve rekorde gledanosti i generalno se smatra za dostojan završetak sage o popularnim Marvelovim superherojima. Njegov prethodnik (Osvetnici: Rat beskraja), međutim, je mnoge iznenadio svojim turobnim krajem. Nećemo vam otkriti šta je tačno glavni negativac Tanos uradio pre završetka prvog dela priče, ali spremite se da budete šokirani, ako već niste pogledali ovaj film.

4. Kineska četvrt (1974)

Retko kada smo bili toliko bili iznervirani nakon gledanja filma kao u slučaju noara Kineska četvrt u kome se glavni negativac na kraju izvuče. Za ovaj filmski žanr to nije toliko netipično, ali to nam samo govori koliko je dramski ubedljiva ova krimi priča u Los Anđelesu sa Džekom Nikolsonom, Fej Danavej i Džonom Hjustonom u glavnim ulogama.

5. Nasleđeno zlo (2018)

Hit horor Nasleđeno zlo je jedan od najjezivijih filmova ikada. To je porodična priča u kojoj svoje mesto nalaze veštice, demoni i drugi natprirodni fenomeni koji su u međuvremenu postali redovan gost naših košmara. Sa takvim protagonistima, nije bilo teško pretpostaviti da će na kraju ovog filma trijmfovati zlo.