U susret Noći veštica: 10 najboljih horor filmova

U susret Noći veštica: 10 najboljih horor filmova

Noć veštica se bliži, ali to ne bi trebao da bude jedini razlog da pogledate dobar horor film. U većini slučajeva dobrim hororom ćemo nazvati onaj film od kojeg će nam se naježiti dlake i proključati krv... a upravo takve smo i našli za preporuku.

1. Psycho

Kažu da je jedan od najstrašnijih filmova ikad! Marion Krejn je opljačkala svog poslodavca i pobegla, no to joj toliko neće pomrsiti planove u životu, koliko činjenica da je odlučila prespavati u Bejts Motelu u kojem je čeka Norman Bejts.

2. Paranormal Activity

Kako to obično biva - prvi deo je bolji od svih nastavaka. Nema kosti, nema krvi, ali je prestrašan. Radnja se vrti oko snimka mladog para koji se suočio s demonskim natprirodnim silama u novom domu. Usput, smatra se jednim od najprofitabilnijih filmova svih vremena.

3. The Others

Radnja se odvija u vili na obali Engleske posle Drugog svetskog rata. Nikol Kidman glumi strogu, religioznu majku čija su deca izuzetno osetljiva na svetlost pa su po ceo dan zatvorena u kući i čekaju da im se otac vrati posle rata.   

4. The Blair Witch Project

Ovaj horor je promenio celi žanr i pokrenuo trend "pronađenih video zapisa". Tri srednjoškolca istražuju lokalnu legendu u šumi u Merilendu, a taj snimak je zapravo jedino što ostaje iza njih nakon što nestanu. Iako ovakvi horori više i nisu baš uverljivi, kao što je ovaj bio 1999, svejedno će te razuveriti da trebaš ići na kampovanje još neko vreme.

5. What Lies Beneath

Kler nakon saobraćajne nesreće sasvim izgubi sećanje. No nakon nekog vremena počinje viđati duhove na svom imanju u Vermontu, a njen muž se boji da mu žena sasvim nije izgubila um. Doduše, priča ima bolestan plot-twist.

6. Rosemary's Baby

Ovaj klasik među psihološkim trilerima jedan je od filmova koje zaista moraš pogledati, iako se ne preporučuje baš budućim mamama!

7. Funny Games

Ovaj rimejk austrijskog filma doslovno ledi krv u žilama. Porodica je terorisana od strane nekoliko naizgled vrlo pristojnih momaka, a čak iako se svo mučenje odvija van kamera, film je zaista teško gledati. Između ostaloga, jedan od glavnih glumaca je odbio ikad pogledati gotov film jer ga je samo snimanje već toliko uznemirilo. Doduše, neki tvrde da je original i strašniji.

8. Insidious

Iako autorski duo (reditelj Džejms Van, scenarista Li Vanel) potpisuje film "Saw", s ovim filmom su dokazali kako mogu napraviti kvalitetan horor bez krvi i s puno manjim budžetom. U ovom filmu radnja se vrti oko deteta koje nije svesno da je ukleto. 

9. The Nameless

Nekoliko godina nakon što je pronađeno telo njene kćeri, žena dobija čudan poziv radi kojeg želi ponovno otvoriti i istražiti slučaj. Film se odvija vrlo sporo (original je španski), ali je odličan miks psihološkog trilera i natprirodnog horora.

10. The Changeling

I za ovaj kažu da je možda najstrašniji horor svih vremena iako ima tako tipičnu radnju uklete kuće. Muškarac se preseli u staru vilu izvan Sijetla nakon što izgubi celu porodicu u saobraćajnoj nesreći, a vrlo brzo nakon useljenja počinju se događati prečudne stvari.

Zatvoreno za komentare.