Umetnost zasnovana na ljubavnom brodolomu - ovo su najbolji albumi o raskidima

Umetnost zasnovana na ljubavnom brodolomu – ovo su najbolji albumi o raskidima

Ljubavni problemi su uvek služili kao inspiracija talentovanim muzičarima, zbog čega su mnogi od njih pisali pesme o raskidu, razvodu, ljubomori, preljubi i drugim emotivnim nedaćama zbog lošeg odnosa s partnerom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daily Bob Dylan Content (@napoleon.in.rags)

Ponekad su i svoje cele albume posvećivali ovoj temi, a koji od takvih albuma su najbolji u istoriji popularne muzike, otkrićemo vam u narednim redovima…

Adele – 21 (2011)

U jedanaest pesama na albumu 21, britanska pevačica Adel na bolno iskren način je opisala kako se osećala nakon svog prvog velikog raskida sa partnerom. Publika se očigleno prepoznala u njenim pesmama, zbog čega je ovo izdanje postalo najprodavaniji album u 21. veku.

Marvin Gaye – Here, My Dear (1978)

U fokusu ovog albuma bio je Marvin Gejov razvod sa njegovom ženom En Gordi Gej. Budući da on nije na vreme isplaćivao alimentaciju za njihovo dete, sud je odlučio da on mora bivšoj ženi da udeli polovinu prihoda od prodaje i emitovanja svog predstojećeg albuma.

S obzirom na ove okolnosti, Gej je planirao da otalja rad na albumu, međutim, ubrzo je došao na ideju da na pesmama za ovo izdanje predstavi svoju stranu priče o razvodu sa En.

Kanye West – 808s & Heartbreak (2008)

Snimanju albuma 808s and Heartbreak prethodio je Kanjeov raskid sa verenicom Aleksis Fajfer, s kojom je bio u vezi od 2002, ali i iznenadna smrt njegove majke.

Sav bol koji je osećao inspirisao ga je da pokaže svoju ranjivu stranu na ovom albumu, na kome je prvi put u karijeri pevao. Najuspešnije numere sa albuma bile su Heartless i Love Lockdown, koje se eksplicitno bave prekidom njegove veridbe.

Fleetwood Mac – Rumours (1977)

Većina albuma o raskidu otkrivaju samo jednu stranu priče. To nije slučaj sa albumom Rumours grupe Fleetwood Mac, pre svega zbog činjenice da su članovi ovog benda, a ujedno i autori pesama na albumu, bili jedni s drugima u vezi.

Pevačica Stivi Niks je neposredno pre njegovog snimanja raskinula sa Lindzijem Bakingemom, gitaristom i pevačem grupe, a negde u isto vreme se raspao brak Kristin i Džona Mekvi, klavijaturistkinje i basiste benda.

Bob Dylan – Blood on the Tracks (1975)

Kada je snimao pesme za album Blood on the Tracks, Bob Dilan nije bio u dobrim odnosima sa svojom ženom Sarom. Dve godine posle njegovog izlaska, njihov brak se i završio.

Poznati kantautor se u mnogim pesmama na ovom albumu dotakao svojih bračnih problema sa Sarom, što je primetio i njegov sin Džejkob, koji je godinama kasnije izjavio da mu se čini da sluša razgovor svojih roditelja svaki put kada pusti ovaj album.

Zatvoreno za komentare.