Vanvremenski hitovi - kultni filmovi koji pune četiri decenije ove godine!

Vanvremenski hitovi – kultni filmovi koji pune četiri decenije ove godine!

Kada bismo išli redom, ustanovili bismo da je tokom 1980-ih nastalo puno filmova koji su našli svoje mesto na listi najboljih svih vremena, ili najpopularnijih, odnosno najkultnijih. Ovo su kultni filmovi koji pune 40 godina!

Foto: IMDb

To je era koja je bila žanrovski šarena, koja je najavila mnoge kasnije trendove u sedmoj umetnosti, ali i period koji mnogi i dalje žele da imitiraju.

S obzirom na to da je od tada prošlo četiri decenije, neki od tih filmova baš ove godine pune četrdeset godina. U nastavku izdavajamo najveće filmske hitove iz 1982. godine.

E.T. the Extra-Terrestrial

Ovaj film za sve uzraste postao je hit među ljudima širom sveta i zaradio čak devet nominacija za Oskare, a u njemu pratimo dečaka Eliota koji se združi sa vanzemaljcem koji je greškom ostavljen na Zemlji. Eliot i njegova porodica pokušavaju da pomognu malom vanzemaljcu da se vrati kući i ujedno da ga zaštite od vlasti.

Blade Runner

Harison Ford je Rik Dekard, lovac na odbegle sintetičke ljude poznate pod nazivom replikanti, a sve to u distopijskom Los Anđelesu iz 2019. godine. Film je prepoznatljiv po mnogo toga – atmosferi, etičkim pitanjima i čuvenom monologu Rutgera Hauera koji je za neke najbolji, a za neke najgori u istoriji filma.

Tootsie

Drugi najprofitabilniji film godine donosi priču o glumcu koji stvara lažni identitet i oblači se u ženu, kako bi mogao da dobije nove uloge. Dastin Hofman briljira u glavnoj ulozi, a Džesika Lang je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu.

Gandhi

Bilo je teško napraviti film koji će na pravi način ispričati priču o Gandiju, ili makar deo nje. Ovaj film je ipak uspeo u tome, izdvojivši neke najbitnije trenutke, a kvalitetu filma doprinela je gluma Bena Kingslija. Film je osvojio osam Oskara od ukupno jedanaest nominacija.

An Officer and a Gentleman

Ovo je jedan od filmova koji su lansirali Ričarda Gira u vrh najtraženijih i najpopularnijih holivudskih glumaca. On u njemu tumači mladića koji želi da postane avijatičar, a tokom obuke se zaljubljuje u devojku iz grada u kome prolazi kroz obuku.

Sophie’s Choice

Film koji je oduševio publiku i kritičare zaradio je puno na bioskopskoj blagajni, a u njemu smo gledali Meril Strip u ulozi žene koja je preživela holokaust i koja se zbližava sa piscem dok se priseća svih horora koje je prošla.

The Thing

Iako posle prvog prikazivanja nije pokupio puno simpatija, ovaj filma Džona Karpentera postao je kultan s vremenom i danas se smatra jednim od najboljih svih vremena. Efekti su za to vreme bili sjajni, baš kao i atmosfera.

Što se tiče 1982. godine, kultni filmovi su takođe i "Annie", "Conan the Barbarian", "Fast Times at Ridgemont High", kao i čuveni horor "Poltergeist".

Zatvoreno za komentare.