Test za 5. razred koji većina roditelja ne zna da reši

Test za 5. razred koji većina roditelja ne zna da reši

Učenici osnovnih škola u Engleskoj i Severnoj Irskoj moraju da pristupe ispitu 11 Plus - to je test za 11-godišnjake sastavljenom od pitanja na koja bi školarci te dobi trebali bez problema da znaju da odgovore, prenosi Cambridgeshire Live.

Foto: Shutterstock

No čini se kako im njihovi roditelji neće biti od pomoći u pripremama za ispit jer je poslednje ispitivanje pokazalo da prosečni roditelj u Engleskoj ne zna da reši probni primer 11 Plus testa sastavljen od nekoliko jednostavnih pitanja. Među 2000 ispitanih roditelja mnogi od njih nisu uspeli tačno da reše celi test koji 11-godišnjaci inače rešavaju bez problema i grešaka.

Tako je prosečan rezultat roditelja na ovom testu iznosio 53 posto, što nije dovoljno za prolaz.

"Rezultati ispita pokazuju koliko test može biti izazovan za decu i zašto je priprema jako važna u svemu u životu", istakla je Šarlot Gejter, autorka istraživanja i voditeljka nastavnog plana i programa u "Explore Learningu".

Ovo su bila samo neka od pitanja u testu. Znate li odgovor na njih?

1. Koja od ponuđenih decimala ima najmanju vrednost?

a) 4.2

b) 4.125

c) 4.129

d) 4.51

2. Petoro dece je čekalo u redu: Amira, Bajron, Karmen, Darijus i Elen. Amira je stajala tri mesta od Bajrona, odmah uz Karmen. Darijus je stajao između Bajrona i Elen. Bajron je stajao na kraju reda. Ko je stajao na početku?

a) Amira

b) Karmen

c) Darijus

d) Elen

3. Koji od navedenih brojeva nije kvadratni broj?

a) 49

b) 9

c) 10

d) 64

e) 16

4. Koja će reč najbolje upotpuniti ovu rečenicu na engleskom jeziku: "The young boy's skateboard went _______ down the steep, bumpy hill."

a) rushed

b) fastly

c) smoothly

d) speedily

e) slowly

Evo i tačnih odgovora:

1 - b; 2 - b; 3 - c; 4 - d