Danas je Svetski dan borbe protiv side

Danas je Svetski dan borbe protiv side

Prvog decembra se širom planete obeležava Svetski dan borbe protiv side, u znak podrške obolelima od ove bolesti i njihovim porodicama. Procenjuje se da je trenutno oko 38 miliona ljudi u svetu inficirano virusom HIV-a. 

Foto: Shutterstock

Svetski dan borbe protiv side je prvi put obeležen 1.decembra, 1988. godine i prvi je proglašeni globalni dan zdravlja. Crvena traka, kao simbol borbe protiv side i solidarnosti sa obolelima, ustanovljena je tri godine kasnije, 1991. godine.

U međuvremenu, sida je postala, pojednostavljeno rečeno, mnogo manje strašnom, nego što je doživljavana prvih godina kada se pojavila.

Najviše zahvaljujući novim terapijama, koje uspevaju da ovu bolest, kod mnogih obolelih praktično prevedu u hroničnu i omoguće im da lakše žive i funkcionišu, kao i da budu manje zarazni.

 Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija stalno upozorava da mnogi zaraženi u svetu, skoro 40 odsto njih, zapravo i ne znaju da su zaraženi.

Zato je veoma važno da svi koji imaju razloga da sumnjaju, da su mogli da se zaraze virusom, odu na testiranje, kako bi se eventualnim dijagnostikovanjem infekcije i počelo lečenje koje može da im spasi život i spreči da se virus proširi i na druge ljude.

Foto: Shutterstock

Bolest se najčešće prenosi putem nezaštićenih seksualnih odnosa sa zaraženom osobom, zatim korišćenjem istog pribora, odnosno igala i špriceva za intravenozno ubrizgavanje narkotika.

Može se preneti i sa zaražene majke na dete, samom trudnoćom, rođenjem ili dojenjem bebe.

Da bi se neko zarazio virusom HIV-a, virus mora da dospe u njegov krvotok. Važno je znati da se virus ne prenosi dodirom, zagrljajem, poljupcem, kijanjem, kašljanjem, pljuvačkom, kao ni korišćenjem istog pribora za jelo.

Zatvoreno za komentare.