10 namirnica koje mogu da izazovu zavisnost

10 namirnica koje mogu da izazovu zavisnost

Ako postoji hrana kojoj ne možete da odolite… Niste vi krivi, ta hrana je "kriva". Stvarno. I naučnici se slažu.

Možda vam ovo zvuči poznato: nameravate da pojedete samo jedno parče pice, samo jedan red čokolade, jedan komadić sira. Ali, za tren oka, slistili ste veliku picu, 300 grama čokolade… Ako ste se prepoznali, niste jedini. Mada vam verovatno zbog toga nije baš mnogo lakše.

Ali, evo male "utehe". Naučne studije pokazale su da određena hrana stvarno može da izazove zavisnost, dok sa nekim namirnicama to nije slučaj. Nezgodno je samo što je ta hrana na koju možete da se "navučete" uvek ona koja je puna masti ili šećera. Ili masti i šećera, naravno.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kolorada pokazalo je da najsnažniju zavisnost izaziva prerađena hrana, a naučnici čak idu tako daleko da kažu da konzumiranje hrane iz ove grupe može da se poredi sa drogom, naročito ako se jede brzo i u velikim količinama.

I upravo su to namirnice za koje često možete čuti da neko u šali kaže da je "navučen" na njih. Tokom ovog istraživanja, analizirano je 35 vrsta hrane, i verovatno vas neće iznenaditi što se, recimo, brokoli nije našao na "crnoj listi".

Deset namirnica koje mogu da izazovu zavisnost:

- pica

- čokolada

- čips

- keks

- sladoled

- pomfrit

- čizburgeri

- gazirana pića

- torte

- sir

Na desetom mestu našla se jedina neprerađena namirnica sa ove liste - sir, a za njim sledi slanina.

Šta možemo da zaključimo iz ovoga?

Većina ove hrane na koju možete da se navučete ima visok udeo masti i vrlo brzo nakon što je pojedete šećer u krvi raste vrtoglavo. Na suprotnom kraju "skale", među namirnicama koje ne izazivaju zavisnost su recimo smeđi pirinač i losos, koji ne sadrže rafinisane ugljene hidrate niti transmasti.

Najmanja je verovatnoća da se "navučete" na krastavac. I verovatno nikad niste ni čuli da neko ima napad želje za krastavcem, zar ne? (Reč je o svežem krastavcu, tako da se trudnice koje žude za kiselim krastavčićima ne računaju.)

Evo zdrave liste:

- krastavac

- šargarepa

- pasulj (klot)

- jabuke

- smeđi pirinač (pripremljen bez dodataka)

- brokoli

- banane

- losos

- kukuruz (pripremljen bez dodataka)

- jagode

"Ovo je prvi korak u identifikaciji konkretnih namirnica, i uopšte, verovatnoće da hrana izazove zavisnost", objašnjava dr Nikol Avena, profesor farmakologije, koja je vodila ovo istraživanje.

"Saznanja do kojih smo došli mogla bi da promene pristup u lečenju i prevenciji gojaznosti. Moglo bi da se ispostavi da nije stvar prosto u tome da se određena hrana "izbaci" iz ishrane, već da je bolje primeniti metode koje se koriste za odvikavanje od pušenja ili od alkohola na primer", kaže ona.

Ako pokušavate da vodite računa o ishrani i veličini porcija, eto dakle još jednog razloga da večerate losos i brokoli umesto da jedete picu. Ako se opredelite za prvu opciju, ješćete samo dok ste gladni, a ako se ipak odlučite za picu… ješćete dok ima.