Vitamin čiji nedostatak izaziva ozbiljne posledice

Poznat kao vitamin Sunca, vitamin D je neophodan za pravilno funkcionisanje celog organizma, piše Lovesensa.

Foto: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da je dovoljno provesti od 15 do 30 minuta izloženi sunčevoj toploti kako bismo telu obezbedili dovoljnu dozu vitamina D.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D su: česta prehlada, umor i pospanost, problemi sa kostima i bol u kučmi, depresivno raspoloženje, smanjena gustina kostiju, opadanje kose i rane ne zarastaju brzo.

Nedostatak vitamina D povezan je sa raznim oboljenjima poput hroničnih infekcija, srčanih oboljenja, multiple skleroze, karcinoma, psorijaze, demencije i depresije.

Foto: Shutterstock

Ukoliko niste u mogućnosti da se radovno izlažete Suncu, onda se snadbevajte vitaminom D iz namirnica ili koristite suplemente.

Namirnica koje sadrže vitamin D su: šampinjoni, kozji sir, ceđena pomorandža, punomasni jogurt i mleko, riba (najviše losos), žumance i riblje ulje. Ukoliko jedete meso, vitaminom D je bogata džigerica i crveno meso.

Foto: Shutterstock

Vitamin D ima važnu ulogu u prevenciji karcinoma creva i dojke. Njegova funkcija je da unapredi funkcionisanje imuniteta i zaštiti nas od težih disbalansa u organizmu. Poznato je da vitamin D smanjuje ritzik od dijabetesa tipa 2 i od sezonskog afektivnog poremećaja.

Pročitaj još