10 namirnica koje su najbolje za jačanje imunog sistema

10 namirnica koje su najbolje za jačanje imunog sistema

Jedan od najvažnijih sistema našeg organizma jeste imunološki sistem. On štiti naš organizam od neželjenih spoljašnih uticaja. Vaša sposobnost interakcije sa svetom zavisi od pravilne funkcije imunološkog sistema.

Zdrav imunološki sistem gradi se usvajanjem zdravih životnih navika. Iako se njegova funkcija smanjuje tokom godina, istraživanja pokazuju da se može pojačati konzumiranjem zdrave hrane.

Za jačanje imunološkog istema važna su tri faktora: fizička aktivnost, raspoloženje i hrana. Ako jedemo zdravo, dobro smo raspoloženi i vežbamo, na dobrom smo putu ka jačanju imuno sistema.

U nastavku saznajte kojih 10 namirnica su najbolji saveznici našeg imunološkog sistema.

Med

Jedna kašika meda dnevno predstavlja savršeno rešenje, zato što pomaže u zaštiti protiv virusa, gljivica i bakterija, kao i pri ublažavanju bolova u grlu, regulisanju šećera u krvi i lečenju kašlja i prehlade.

Zeleni čaj

Ova vrsta čaja sadrži epigalokatehin galat, tip flavanoida koji se bori protiv bakterija i virusa i stimuliše stvaranje imunoloških ćelija.

Riba

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su prirodni antioksidanti i imaju protivupalna svojstva,  i cinkom, koji pomaže u izgradnji i reparaciji ćelija, te samim tim predstavlja jednu od najboljih namirnica iz prirode za jačanje imunološkog sistema.

Citrusi

Voće poput limuna, limete ili pomorandže je prepuno vitamina C, kao i bakra, kalijuma, vitamina A, B1, B9 i karotenoida koji su značajni za imunološki sistem tela.

Kurkuma

Kurkuma sadrži vitamin B6, kao i minerale poput kalijuma, gvožđa i mangana koji su važni za pravilno funkcionisanje organizma. Pored toga, kurkuma sadrži i kurkumin, čiji antioksidativni efekat pozitivno deluje na funkcionisanje imunološkog sistema.

Tamna čokolada

Kakao, glavni sastojak čokolade, pojačava imunitet i pomaže u održavanju nivoa holesterola u krvi, što pozitivno utiče i na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Đumbir

Đumbir uništava viruse, poboljšava pokretljivost želuca  i smanjuje holesterol. Svakodnevno konzumiranje ovog snažnog antioksidansa jača imuni sistem i čuva zdravlje.

Avokado

Avokado je prepun aminokiselina, zdravih masnoća i antioksidanata. Blagotvorno deluje na imuno sistem i čuva srce zdravim.

Bademi

Bademi predstavljaju izvor vitamina E koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upale. Šaka badema dnevno sasvim je dovoljna za jačanje imunog sistema.

Crno vino

Crno vino otklanja strana tela i opasne bakterija iz našeg organizma. Čaša crnog vina pojačava imunitet i štiti od hladnoće, groznice i poremećaja želuca.