10 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete paradajz svakog dana

10 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete paradajz svakog dana

Može se raspravljati o tome da li je ovaj plod voće ili povrće, ali nema sumnje da je paradajz ukusan i zdrav.


Photo: Pixabay



Da li vam je potreban razlog da krenete da ga jedete u većim količinama?  Evo ih deset!


1. Pun likopena - borac protiv kancera


Photo: Pixabay


Studije su otkrile da paradajz sadrži veću količinu antioksidansa likopena koji efektivno smanjuje rizik od raka pluća, stomaka i prostate.



Antioksidativna svojstva likopena mogu da zaštite naše imune ćelije od destruktivnih slobodnih radikala, molekula koji mogu da oštetete ćelije i DNK. Najbolji način da dobijete likopen koji daje paradajzu bogatu crvenu boju je preko kuvanog ili obrađenog ploda (soka, sosa i paste).


Kuvajte paradajz sa malo zdravog ulja (maslinovo), jet to pomaže da likopen lakše dospeva u krvotok.


2. Štiti srce


Photo: Pixabay


Paradajz je bogat vitaminom C, koji, kao i likopen, utiče na smanjenje rizika od oboljenja srca. Većina vitamina C koncentriše se u supstanci popot želea koja obavija semenke.


U mnogim receptima savetuje se uklanjanje semena kako bi sprečili gorak ukus. Ali da bi konzervirali hranljive materije, koristite paradajz šljivar, koji imaju manje gorkih semenki.



Paradajz je bogat vitaminom B6. Veruje se da vitamin razbija homocistein, amino kiselinu koja oštećuje krvne sudove i time vodi do bolesti srca.


3. Pomaže u kontroli astme


Photo: Pixabay


Nova australijska studija pokazala je da adekvatan unos likopena i vitamina A pomaže u smanjenju simptoma astme izazvanih vežbama.


4. Hrani kosti


Photo: Pixabay


Paradajz sadrži vitamin K, koji igra ključnu ulogu u zagreavanju krvi i održavanju jakih kostiju. Istraživanje Bostonskog univerziteta otkrilo je da je nedostatak vitamina K povezan sa većom prevalencijom osteoartritisa ruku i kolena.


5. Dodajte vitamin A


Photo: Pixabay


Vitamin A pomaže u održavanju zdrave kože, kose,  kostiju i zuba. Jedna čaša (250 ml) seckanog paradajza obezbeđuje više od polovine preporučene dnevne količine vitamina A za žene.



6. Čisti organizam


Photo: Pixabay


U našem telu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.


7. Reguliše holesterol


  Photo: Pixabay


Zahvaljujući niacinu, sok od šparadajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog.


8. Dobar za probavu


Photo: Shutterstock


Paradajz sprečava dijareju i zatvor i na taj način omogućava organizmu da se reši toksina.


9. Podstiče mršavljenje


Photo: Pixabay


Vlakana u paradajzu daju osećaj sitosti, pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.


10. Blagotvoran za ten


Photo: Shutterstock


U očuvanju lepog tela pomoći će vam čaša psokaod paradajza dnevno ili možete i da ga nanesete na kožu. Pomoći će vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama.

Једно реаговање на “10 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete paradajz svakog dana”