9 znakova da vašem organizmu fale vitamini

9 znakova da vašem organizmu fale vitamini

Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, vitalnost i za zdravlje uopšte. Nedostatak određenih vitamina dovodi do zdravstvenih nevolja, umora, malaksalosti, a povećava i rizik od raznih bolesti.

 Foto: Shutterstock

Postoje signali uz pomoć kojih možete ipak na vreme prepoznati koji vitamini su vam neophodni da ih uvrstite kroz ishranu u organizam.

Tanka i lomljiva kosa

Ukazuje da organizmu nedostaju vitamini iz B grupe. Biotin, jedan od njih izuzetno je važan za zdravlje kose, ali bitna je i folna kiselina (vitamin B9).

 Foto: Shutterstock

"Ukoliko vam ona nedostaje vaša kosa biće tanka i sklona lomljenju", kaže Staci Smal i dodaje da treba povećati unos žitarica i sirovog spanaća, koji je odličan izvor folne kiseline, kao i da češće konzumirate šparglu.

Proseda kosa

Mogući nedostatak u ovom slučaju je bakar. Ukoliko vam kosa izgleda neuobičajeno prosedo u poslednje vreme, trebalo da proverite da li unosite dovoljno bakra u organizam kroz ishranu.

 Foto: Shutterstock

"Bakar ima bitnu ulogu u proizvodnji melanina, koji kosi daje njenu boju.

"Razmislite o testiranju nivoa bakra u telu ukoliko vam kosa postane prebrzo seda ili se to dogodi iznenađujuće rano, recimo u 20-im godinama iako u porodici nema takvih primera", kaže  Olivia Vagner,  dijetetičarka iz Amerike i dodaje da su pečurke dobar izvor bakra.

Pukotine i rane u ustima

Ukazuju na nedostatak Vitamina B12. Usled manjka ovog bitnog vitamina pojavljuju se lezije koje podsećaju nazapaljenje sluzokože ili pukotine sa strane usana.

 Foto: Shutterstock

"U tom slučaju u ishranu ubacite nemasno crveno meso i jaja. Ukoliko ste vegetarijanac, to će biti malo veći problem, ali moguće je pomoću namirnica kao što su mleko neživotinjskog porekla  (npr. od badema, soje, kokosa...), žitarice i prehrambeni kvasac",  pojašnjava Olivia Vagner.

Izbočine na podlaktici 

Ako vam ruke nisu glatke već na njima imate male crvenkaste izbočine, moguće je da vam fale vitamin A i cink.

 Foto: Shutterstock

Reč je o keratozi pilaris (tzv. purećoj koža) koja zahvata pozadinsku stranu ruku, podlatkice.

"Mnogi pacijenti imaju te male crvene kvrge koje ne svrbe. U takvim slučajevima uvek proveravam njihov nivo cinka i vitamina A",  kaže Smal i napominje da ovih vitamina ima osta u smenkama bundeve. Dinja, između ostalog, sadrži dva snažna antioksidansa, a to su vitamin A i vitamin C - i jedan i drugi su zaslužni za stvaranje kolagena koji obnavlja oštećeno tkivo, usporava proces starenja kože i daje joj lep, svež izgled.

Izbrazdani nokti

Mogući nedostatak jeste želudačna kiselina. Iako se tu ne radi o nedostatku hranjivih matrerija, reč je o neadekvatnoj želudačnoj kiselini koja nije u stanju da dovoljno razradi hranu i omogući joj upijanje vitamina i minerala. 

 Foto: Shutterstock

Tada se na noktima pojavljuju grbe, odnosno izrazdane površine.

"Jedan od mogućih uzroka može biti uzimanje lekova protiv gorušice" smatra Staci Smal i dodaje da će vam u tom slučaju pomoći konzumiranje jabukovog sirćeta pomešanog s vodom ili uzimanje probavnih enzima kao dodadat ishrani. 

Umor

Ako ste konstantno umorni, malaksali i pored dovoljnog sna, to može biti upozorenje da vašem telu nedostaje Vitamin D.

 Foto: Shutterstock

Za unošenje ovog bitnog vitamina potrebne su namirnice koje nisu životinjskog porekla, kao što su bademi i soja, kao i mlečni proizvodi, poput mleka, jogurta. 

Modrice na nogama

Moguće da vašem telu nedostaje Vitamin C. Ukoliko se malo udarite, tj. samo malo dotaknete neki predmet, a pojavi vam se velika modrica, to ukazuje na nedostatak vitamina C.

 Foto: Shutterstock

Stres i pušenje smanjuju nivo ovog vitamina u telu. Učestale modrice ukazuju i na oslabljene kapilare.

Vitamin C  je bitan u stvaranju kolagena, koji je ključan za stvaranje krvnih sudova.  

Grčevi u listovima

Magnezijum i kalcijum igraju važnu ulogu u kontrakciji mišića, te ukoliko imate često grčeve moguće je da vam oni nedostaju. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečenosti u krvi i mišićima.

 Foto: Shutterstock

Odličan izvor magnezijuma su semenke od bundeve, banane i avokado. Dovoljno kalcijuma dobićete iz mlečnih proizvoda, smokvi, kelja..

Zatvor

Ukoliko vam nedostaje magnezijum i vlakna, onda se to može odraziti na vašu stolicu. Preporučena prosečna dnevna količina vlakana za muškarce je 38 grama, a za žene 25. Kada ne jedemo dovoljno vlakana, često možemo mučiti muku sa zatvorom.

 Foto: Shutterstock

Žitarice su odličan izvor vlakana. Takođe, zatvor može uzrokovati i manjak magnezijuma u telu.