11 razloga zbog kojih treba da jedete banane

11 razloga zbog kojih treba da jedete banane

Banane predstavljaju jedno od najpopularnijeg voća na svetu. Svake godine u svetu pojede se više od 100 milijardi banana. 

Foto: Shutterstock

Banane su veoma korisne za organizam, i to na sledeće načine:

Sadrže veliki broj izuzetno važnih nutrijenata (hranljivih materija)

Postoje različite vrste koje se razlikuju po boji, veličini i obliku – od kojih je najpopularnija žuta banana, koja je zelena pre nego što sazri.

U sebi, banane sadrže mnogo prehrambenih vlakana i antioksidanata.

Jedna banana sadrži 105 kalorija, od čega je čine isključivo voda i ugljeni hidrati, vrlo malo proteina i skoro da uopšte nema masti.

Banane sadrže hranljive materije koje regulišu nivo šećera u krvi

Bogate su hranljivom materijom koja se naziva pektin. Nakon svakog obroka, pektin i ostala hranljiva vlakna regulišu nivo šećera u krvi.

To znači da konzumiranjem banana ne može doći do hiper ili hipoglikemije. Nažalost, ovo ne važi za osobe obolele od dijabetesa.

Takođe, banane pomažu poboljšanju digestivnog sistema u organizmu

Banane sadrže uglavnom dve vrste prehrambenih vlakana: Pektin (čija se količina smanjuje kako banana postaje zrelija) i tzv. otporni skrob (pronađen u nezrelim bananama).

Otporni skrob pomaže u otklanjanju bakterija u crevima, dok pektin pomaže prevenciji raka creva.

Gubljenje kilograma

Iako banana sadrži malo kalorija, dosta je hranljiva i lako može zasititi čoveka. Takođe, poznato je da otporni skrob smanjuje apetit.

Banane su dobre po zdravlje srca

Kalijum je mineral neophodan za zdrav i normalan rad srca, kao i za kontrolu krvnog pritiska.

Jedna banana srednje veličine sadrži 9% od ukupne preporučljive količine kalijuma koji dnevno treba da se unese u organizam.

Osim kalijuma, sadrže i dosta magnezijuma – koji je takođe pun beneficija za naše zdravlje.

U bananama se nalazi veliki broj antioksidanata

Sadrži velike količine dopamina. Međutim, dopamin iz banana ne utiče na mozak (pa samim tim i na raspoloženje), već se samo ponaša kao veoma jak i moćan antioksidant.

Banane pomažu da se osećate sitim

Prema istraživanjima – što je banana zelenija, sadrži više otpornog skroba koji smanjuje apetit.

S druge strane, žuta banana ne sadrži toliko otpornog skroba. Ali, bogata je rastvorljivim vlaknima za razliku od zelene banane.

Nezrele banane poboljšavaju osetljivost na insulin

Otpornost na insulin je jedan od glavnih rizika mnogobrojnih bolesti (dijabetes tipa 2).

Unošenjem 10-30g otpornog skroba svakog dana, povećava osetljivost na instulin do čak 50%.

Poboljšavaju zdravlje i rad bubrega

Jedno istraživanje kod žena u trajanju od skoro 13 godina, pokazalo je da su one, koje su jele 2-3 banane nedeljno, imale 33% manje šanse za bolest bubrega u poređenju sa ljudima koji nisu jeli banane.

Banane se smatraju "prijateljskom" hranom za sportiste i ljude koji redovno vežbaju

Banane mogu ublažiti grčenje mišića kao i njihovu upalu, što ih čini savršenom hranom za sve ljude koji vole da se bave sportom (što je dokazano kod 95% populacije).

Poslednje, ali ne i najmanje bitno – banane je lako uvrstiti u regularnu ishranu

Npr, mogu se jesti kao doručak uz jogurt, pahuljice ili da se ubace u voćni šejk. Takođe, mogu se korisiti umesto šećera prilikom kuvanja.

Ostavi komentar