20 Amerikanaca je zamenilo ishranu sa 20 Afrikanaca i uticaj na njihove organizme je neverovatan!

Svi znamo da nije dobro prečesto jesti prerađenu hranu. Ako malo bolje obratite pažnju, i sami ćete primetiti njena štetna dejstva.

Naučnici su sproveli zanimljivu studiju, koja jasno pokazuje kako se na organizam odražava konzumiranje brze hrane, a kako korišćenje neprerađene hrane, koja je bogata vlaknima, siromašna mastima i ne sadrži konzervanse.

Dvadeset osoba iz seoskih područja Južne Afrike zamenilo je način ishrane sa 20 Amerikanaca, koji redovno jedu brzu hranu. Rezultati su bili otrežnjujući i, istovremeno, ohrabrujući.

Za samo 14 dana desila se „značajna“ promena. Kod Afrikanaca koji su počeli da se hrane kao Amerikanci, vrednosti biomarkera koji ukazuju na rak debelog creva značajno su porasle.

S druge strane, kod Amerikanaca, koji su bili naviknuti na ishranu koja povećava rizik od raka, nastupilo je naglo poboljšanje. Namirnice bogate vlaknima blagotvorno su delovale na njihov organizam.

– Samo dve nedelje nakon što su prešli na tradicionalnu afričku ishranu bogatu vlaknima, a siromašnu mastima, biomarkeri rizika od raka debelog creva značajno su se smanjili, što navodi na zaključak da verovatno nikada nije kasno da smanjite rizik – navodi rukovodilac studije Stiven O’Kif sa Univerziteta Pitsburg za „The Age“.

Pročitaj još