20 stvari koje će promeniti vaš život

20 stvari koje će promeniti vaš život

Svakodnevno se trudimo da poboljšamo kvalitet naših života, ali da li to radimo na pravi način? Prema nedavnim istraživanjima sajta Quora, ako počnete sa ovim stvarima već danas, vaš život će za 5 godina biti neuporedivo bolji. U nastavku sledi 20 stvari koje će promeniti vaš život.

Smejte se svakog dana

Snaga i moć osmeha je mnogo veća nego što možete da zamislite.  Kad se smejemo, naše raspoloženje se istog momenta podiže, a dokazano je da smeh štiti od srčanih bolesti, zatim snižava krvni pritisak, jača imunitet, oslobađa endorfin i serotonin, hormone sreće. Dok se smejemo izgledamo srećnije i ljudi nas drugačije gledaju. Istrenirajte svoje lice na smeh, smešite se što više.

Zapisujte svoje ideje svakoga dana

Radite na njima i budite istrajni, jer nikada ne možete znati koja od njih vas može učiniti uspešnim. Uvek evidentirajte ideje koje vam se čine izvanrednim, jer ćete ih u suprotnom veoma brzo zaboraviti ili odustati od njih. Svakome od nas se desilo da dođe do ideje vredne miliona, ali nikada sprovedene u delo. Verujte u sebe.

Čitajte jednu knjigu nedeljno

Čitanje nas višestruko nagrađuje - na ovaj način naš mozak vežba, dok se telo oslobađa nepotrebnog stresa. Osim toga, u većini slučajeva je besplatno, dok o edukaciji i zabavi ni da ne govorimo.

Igrajte društvene igre

Bavljenje ovim aktivnostima pomaže očuvanju oštrine našeg uma. Sat vremena nedeljno provedenih u igranju šaha ili pokera učiniće da vaš mozak ostane u dobroj formi. Osim toga, društvene igre pružaju i odličnu zabavu, tako da jednostavno nemate šta da izgubite.

Vodite dnevnik

Ovako ćete mnogo bolje razumeti stvari koje se dešavaju u vašim životima. Reč prenesena na papir vam može pomoći i u daljem donošenju odluka i boljem rasuđivanju - pružiće vam mogućnost sagledavanja jedne iste stvari iz više uglova. Osim toga, ne morate se brinuti da ćete nešto zaboraviti, dnevnik će uvek biti tu da vas podseti.

Pažljivo birajte prijatelje

Poznato vam je koliko je važno biti okružen pravim prijateljima na koje se uvek možete osloniti. Takođe, udaljite se od osoba u čijem društvu se ne osećate prijatno i koje vas ne zaslužuju. Bolje je biti sam nego u pogrešnom društvu.

Gledajte dokumentarne filmove

Emisije koje nam pružaju nova saznanja igraju veliku ulogu u našim životima. Osim toga što su dokumentarni filmovi relevantniji od igranih, sve više pažnje posvećuje se pravim društvenim problemima.

Vodite računa o svojim zubima

Osim redovnog pranja zuba ujutru i uveče, od velikog značaja je i korišćenje zubnog konca. Higijena zuba je veoma važna, jer bez nje nema ni lepog osmeha, što nikome ne ide u korist.

Kupite kasicu prasicu

Sitniš koji vam ostaje na kasi ili svoje mesto nalazi u džepovima pantalona ili kaputa, ubacujte u kasu. Prijatno ćete se iznenaditi kada za 5 godina otvorite ili razbijete svoju kasu.

Naučite strani jezik

Upoznajte se sa novim kulturama, pronađite prijatelje iz drugih zemalja, slušajte muziku ili gledajte filmove na jeziku koji učite. Čovek je bogat onoliko koliko jezika zna, ne zaboravite to.

 

Brinite o svom zdravlju

Vodite računa o zdravlju kao što brinete o karijeri ili ljubavi. Odreknite se brze hrane, pušenja, preterane konzumacije alkohola i drugih nezdravih navika.

Naučite više o statistici

Informišite se o statistici i njenoj zloupotebi. Promeniće vaš pristup svakom razgovoru.

Oslobodite se svojih strahova

Osim urođenih, većina strahova je iracionalna i može im se stati na kraj. Ne dozvolite sebi da ceo život provedete u strahu za koji verovatno nema potrebe. Živite slobodno.

Naučite programski jezik

U doba savremene tehnologije, znanje programskog jezika postaje jednako važno kao i pisanje i kucanje. Znanje programskog jezika približiće vas tehnološkom svetu i otvoriće mnoga vrata.

 

Štedite 15% od ukupne zarade i investirajte

Deo svojih primanja investirajte u deonice ili nekretnine. Ulog od 15% na prvi pogled ne predstavlja ništa značajno, ali posle 5 godina iznenadićete se koliko ste zaista uštedeli, ali i prihodovali.

Isključite se potpuno jednom nedeljno

Tehnologija je svuda oko nas, a često je ima i previše, pa mnogi preporučuju dan bez korišćenja iste. Uzmite slobodan dan samo za sebe, bez korišćenja mobilnog telefona, laptopa, tableta, itd. Odmorite se od savremenog doba.

Napišite sebi pismo

Napišite pismo koje ćete otvoriti za 5 godina. Opišite svoje emocije, postavite ciljeve i dajte sebi obećanja. Ne možemo ni pretpostaviti šta se sve može desiti kroz 5 godina. Postavite što više pitanja, biće zanimljivije.

Volite

Volite bezobzirno, nesebično, bezuslovno. Volite koga god želite, predajte sebe u potpunosti.

Posećujte nova mesta

Radite to svakodnevno. Posećujte druge prodavnice, parkove, restorane ili barove. Čak iako je to drugi toalet, napraviće razliku.

Utihnite na minut

Pamtite misli, emocije, osećanja itd. sve što osetite tokom minuta ćutanja. Nakon toga, sve zapišite. Bićete iznenađeni sadržajem.

Zatvoreno za komentare.