7 prednosti tuširanja hladnom vodom

7 prednosti tuširanja hladnom vodom

Jeste li spremni za novu zdravu jutarnju rutinu? Tuširate li se redovno hladnom vodom ili ste među onima koji se uopšte ne tuširaju ako nema tople vode? Hladan tuš i kupka imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama i to s dobrim razlogom. Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo prijatnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje.

Foto: Pixabay

Nemački naučnici su otkrili da ljudi koji se svakodnevno tuširaju po dva minuta hladnom vodom ređe oboljevaju od prehlade od onih koji se tuširaju toplom vodom. To je posledica snažnijeg imuniteta kojeg imaju ljubitelji tuširanja hladnom vodom.

Evo kako tuširanje hladnom vodom utiče na naš organizam.

Jača imunitet

Foto: Pixabay

Istraživanje sprovedeno u Pragu proučavalo je efekat uranjanja u hladnu vodu na mlade sportiste. Oni su tokom šest nedelja tri puta nedeljno uranjali u vodu temperature 14 stepeni. Nakon tog perioda, porastao im je broj dve vrste belih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena.

Pospešuje krvotok

Foto: Pixabay

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za celokupni kardiovaskularni sistem. Vene se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Reguliše temperaturu tela

Foto: Pixabay

Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi telo da povisi vlastitu temperaturu. Ova pojava se nazova termogeneza, odnosno stvaranje toplote. Ako imate hronično hladne ruke ili noge ili se previše znojite, probajte terapiju hladnim tušem. Osim toga, unutrašnje zagrevanje ubrzava metabolizam, što pospešuje sagorevanje kalorija i mršavljenje.

Produbljuje disanje

Foto: Pixabay

Prilikom hladnog tuširanja primetićete da dublje dišete. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Telu treba više kiseonika da bi proizvelo vlastitu toplotu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i energičan trening. Povećani unos kiseonika znači i manju iscrpljenost tokom dana, te veću izdržljivost u sportskim aktivnostima.

Ulepšava kožu i kosu

Foto: Pixabay

Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna doprinosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda takođe doprinosi detoksikaciji, tako što podstiče izlučivanje toksina i otpadnih materija iz tela.

Povećava energiju

Foto: Pixabay

Hladan tuš okrepljuje i uliva energiju. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava telo umora. Ako vam već i umivanje u hladnoj vodi pomaže da se razbudite i živnete, zamislite kakav tek učinak može imati hladan tuš!

Jača duhovno blagostanje

Foto: Pixabay

Mnogi tvrde kako im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Istraživanje na Univerzitetu Virdžinija pokazalo je da hladna voda podstiče proizvodnju noradrenalina, hemijske supstance koju luče neuroni i ima antidepresivna svojstva.

Mere opreza

Foto: Pixabay

Ne ulazite u hladnu vodu bez pripreme. Ko nije naviknut na vrlo niske temperature može imati i kobne posledice ulaskom u hladnu vodu jer šok od hladnoće izaziva nepravilan rad srca, posebno kod starijih ili bolesnih ljudi. Ako odaberete tuširanje hladnom vodom, postepeno se prilagođavajte nižim temperaturama. Počnite da se tuširate vodom uobičajene temperature, a onda je polako rashlađujte.

Zatvoreno za komentare.