3 najmoćnija antioksidansa iz prirode

3 najmoćnija antioksidansa iz prirode

Antioksidansi su korisne materije koje neutrališu delovanje štetnih slobodnih radikala, odnosno oksidanasa i na taj način čuvaju ćelije od oštećenja, upala, malignih oboljenja te raznih hroničnih bolesti.


Foto: Pexels



Antioksidansi snižavaju nivo holesterola u krvi, a time pomažu i u sprečavanju kardiovaskualrnih bolesti i infarkta srca i mozga, usporavaju starenje, sprečavaju alergije, poboljšvaju umne i fizičke sposobnosti.


Evo tri biljke koje su veoma dobri prirodni izvori antioksidanasa.


Borovnica



Foto: Shutterstock


Ovaj bobičasti plod sadrži antocijanozide koji štite kardiovaskularni sistem jer daju elastičnost krvnim sudovima. Borovnica takođe dobro deluje na oči i očni vid, jer poboljšava njegovu oštrinu, sprečava kataraktu a kod osoba sa dijebetesom, sprečava dijabetesnu retinopatiju.


Naravno da je najbolje konzumirati plodove borovnice u svežem stanju ali pomažu i suplementi koji sadrže visoku koncentraciju ekstrakta same biljke.


Beli luk


Foto: Pixabay



Osim kao nezaobilazan kulinarski adut, beli luk ima i moćna terapijska svojstva, budući da je malo bolesti na koje ne deluje. U poslednje vreme postao je naročito bitan zbog svojih antikancerogenih dejstava.


Od brojnih hemijskih elemenata koje sadrži najvažniji su selen i sumpor. Dnevna doza belog luka u preventivne svrhe, sastoji se od dva čena a ukoliko se beli luk koristi u terapiji oboljenja koje se već pojavilo, onda ova doza može i da se poveća. 


Crni luk


Foto: Shutterstock


Crni luk odlično deluje na kardiovaskularni sistem, tako što sprečava aterosklerozu odnosno taloženje masnih naslaga na ivicama krvnih sudova, povećava nivo dobrog a smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Tako recimo redovnim konzumiranjem samo pola glavice crnog luka dnevno, stvaranje dobrog holesterola se povećava skoro za trećinu.


Crni luk takođe, pozitivno utiče na funkciju jetre i rad štitaste žlezde. Njegov sastojak kvarcetin je dobar borac protiv malignih oboljenja, jer sprečava promene i deformacije ćelija koje rezultuju pojavom raka.


Najbolje je da se jede sirov ili seckan u salati. Crni luk je inače najstarije i najrasprostranjenije povrće na planeti.

Затворено за коментаре.