3 najmoćnija antioksidansa iz prirode

3 najmoćnija antioksidansa iz prirode

Antioksidansi su korisne materije koje neutrališu delovanje štetnih slobodnih radikala, odnosno oksidanasa i na taj način čuvaju ćelije od oštećenja, upala, malignih oboljenja te raznih hroničnih bolesti.

Foto: Pexels

Antioksidansi snižavaju nivo holesterola u krvi, a time pomažu i u sprečavanju kardiovaskualrnih bolesti i infarkta srca i mozga, usporavaju starenje, sprečavaju alergije, poboljšvaju umne i fizičke sposobnosti.

Evo tri biljke koje su veoma dobri prirodni izvori antioksidanasa.

Borovnica

Foto: Shutterstock

Ovaj bobičasti plod sadrži antocijanozide koji štite kardiovaskularni sistem jer daju elastičnost krvnim sudovima. Borovnica takođe dobro deluje na oči i očni vid, jer poboljšava njegovu oštrinu, sprečava kataraktu a kod osoba sa dijebetesom, sprečava dijabetesnu retinopatiju.

Naravno da je najbolje konzumirati plodove borovnice u svežem stanju ali pomažu i suplementi koji sadrže visoku koncentraciju ekstrakta same biljke.

Beli luk

Foto: Pixabay

Osim kao nezaobilazan kulinarski adut, beli luk ima i moćna terapijska svojstva, budući da je malo bolesti na koje ne deluje. U poslednje vreme postao je naročito bitan zbog svojih antikancerogenih dejstava.

Od brojnih hemijskih elemenata koje sadrži najvažniji su selen i sumpor. Dnevna doza belog luka u preventivne svrhe, sastoji se od dva čena a ukoliko se beli luk koristi u terapiji oboljenja koje se već pojavilo, onda ova doza može i da se poveća. 

Crni luk

Foto: Shutterstock

Crni luk odlično deluje na kardiovaskularni sistem, tako što sprečava aterosklerozu odnosno taloženje masnih naslaga na ivicama krvnih sudova, povećava nivo dobrog a smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Tako recimo redovnim konzumiranjem samo pola glavice crnog luka dnevno, stvaranje dobrog holesterola se povećava skoro za trećinu.

Crni luk takođe, pozitivno utiče na funkciju jetre i rad štitaste žlezde. Njegov sastojak kvarcetin je dobar borac protiv malignih oboljenja, jer sprečava promene i deformacije ćelija koje rezultuju pojavom raka.

Najbolje je da se jede sirov ili seckan u salati. Crni luk je inače najstarije i najrasprostranjenije povrće na planeti.

Zatvoreno za komentare.