Osnovna higijena usne duplje nalaže pranje zuba nakon svakog obroka. Budući da nismo uvek u prilici nakon obroka da zgrabimo četkicu i pastu za zube, možemo da posegnemo za prirodnim zubnim čistačima.
Foto: Shutterstock
Grickanje određenog hrskavog i tvrdog voća i povrća izaziva lučenje pljuvačke koja uništava bakterije i zubni kamenac, i zube održava čistim i zdravim.
Ovo su namirnice koje čiste zube:
Jabuke
Foto: Pixabay
Jabuka sadrži fosfor, kalcijum i flour, pa sprečava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice delujući dvostruko – mehanički i fizički.
Sirova šargarepa
Foto: Pixabay
Žvakanjem šargarepe se stimuliše proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna šargarepe deluju kao četkica za zube i desni.
Celer
Foto: Pixabay
Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje materije koja neutralizuje bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu duplju.