3 razloga zašto je topla čokolada dobra za vas

3 razloga zašto je topla čokolada dobra za vas

Topla čokolada ne samo da zagreva telo, već i podiže raspoloženje, a takođe donosi koristi vašem zdravlju. Topla čokolada datira iz starih vremena kada su je nazivali "pićem bogova", a takođe se koristila i za različite rituale. 

Interesantno je da se u nekim zemljama Evrope i Amerike topla čokolada smatra pićem koje se dobija iz rastvorljivog kakao praha pomešanog sa mlekom, dok se u drugima, posebno u Švajcarskoj i Belgiji - napitak priprema od otopljenih kockica čokolade kojima se takođe dodaje mleko pa čak i začini i drugi sastojci.

Sadrži minerale

U toploj čokoladi postoje kalijum i kalcijum, koji su veoma korisni za kožu i kosti. Takođe ovo piće sadrži puno magnezijuma i gvožđa, zahvaljujući kojem se naše telo "puni" energijom i snagom. Interesantno je da topla čokolada sadrži manje šećera nego u čvrstom obliku.

Antioksidanti

Topla čokolada takođe sadrži antioksidante. U čokoladi ima 2 puta više antioksidanata nego u crvenom vinu.

Hormon sreće

Mnogi će se složiti da nakon šolje tople čokolade, njihovo raspoloženje postaje mnogo bolje. Činjenica je da piće sadrži triptofan i feniletilamin, zahvaljujući kojima se proizvodi "hormon sreće" - endorfin. Plus, magnezijum u sastavu čokolade pomaže u savladavanju stresa i normalizaciji emotivnog stanja.

Zatvoreno za komentare.