Stvari koje morate da znate ako naručujete hranu u vreme epidemije

Stvari koje morate da znate ako naručujete hranu u vreme epidemije

Ako sada, usled epidemije koronavirusa, češće ostajete kod kuće ili radite od kuće, verovatno se pitate da li je naručivanje hrane sigurno ili ne.

Foto: Shutterstock

Odgovor je, za sada, potvrdan.

Trenutno nema dokaza da se COVID-19 može prenositi putem ambalaže hrane ili same hrane, iako se zna da bakterije opstaju na površinama i do devet dana, piše Klix.

Veći je mogući problem prenošenje novog koronavirusa od osobe koja isporučuje kupcu ili obrnuto - putem kašlja, čestica zraka ili nekog drugog direktnog kontakta.

Mnogi servisi za dostavu hrane prelaze na beskontaktne isporuke kako bi smanjili mogućnost širenja virusa.

Kupci mogu pri naručivanju odabrati žele li vozača koji dostavlja sresti na ulaznim vratima, na trotoaru ili ne žele nikakav kontakt, već da im hrana bude ostavljena pred vratima.

Foto: Shutterstock

C Net navodi tri saveta za sigurnu isporuku hrane ili namirnica - ako ste bolesni, u karantinu ili samo ostajete unutra kako biste sačuvali zdravlje.

Ostavite precizne upute za dostavu

Kad god naručujete namirnice putem interneta, trebalo bi da vidite prazno polje pod nazivom "uputstva za dostava". U ovom polju možete tražiti od vozača da ostavi hranu pred vratima ili možete poslati fotografiju gde hranu treba ostaviti.

Kupci često mogu i direktno kontaktirati svog vozača preko aplikacije radi dogovora o isporuci, čim vozač prihvati narudžbu.

Odmah operite ruke

Da biste bili sigurni, nakon dostave perite ruke najmanje 20 sekundi i izbegavajte dodirivanje lica nakon što unesete hranu ili namirnice unutra.

Restorani i drugi prehrambeni objekti imaju protokole kako bi se izbeglo širenje gripe, norovirusa, hepatitisa A i drugih virusa.

"Nema dokaza da se COVID-19 prenosi hranom", kaže Leana Ven, doktor hitne pomoći i profesorica javnog zdravstva sa Univerziteta Džordž Vašington, kao i bivši poverenik za zdravlje Baltimora. "Međutim, virus može živjeti na ambalaži koju ljudi dodiruju, uključujući i pribor za jelo, stoga bi trebalo prati ruke nakon dodirivanja tih predmete, odnosno pre nego što počnemo jesti ili dodirivati svoje lice.

Foto: Shutterstock

Kao i drugi virusi, koronavirus takođe može preživeti na površinama na kojima jedemo, tako da je važno da se one redovito čiste i dezinfikuju pre i nakon jela.

Ostavite veću napojnicu

Dostavljači hrane obično su plaćeni ili fiksno ili po satu. Da bi zaradili za život, oni ne mogu raditi od kuće, već moraju izlaziti na teren.

Preporuka je da se vozačima da nešto veća napojnica dok traju vanredne okolnosti. Najsigurniji je način da sve obavite putem aplikacije za dostavu hrane.

Ako plaćate pouzećem, obavezno operite ruke nakon što dodirnete bilo koji račun ili novac. Ako morate potpisati račun za davanje napojnice putem kreditne kartice, koristite vlastitu olovku i, opet, operite ruke nakon toga.