4 razloga zašto treba da jedete čokoladu bez imalo kajanja

4 razloga zašto treba da jedete čokoladu bez imalo kajanja

Nakon ovih saznanja imaćete pet puta više razloga da jedete svoju omiljenu čokoladu i da ne osećate kajanje u isto vreme! A mi vam savetujemo da to bude ona koja ima 70% kakaa i koja neće ostaviti posledice na vašoj kilaži.

 Foto: Shutterstock

Dobra je za mozak i bolje pamćenje

Italijanski naučnici dokazali su da je čokolada dobra za mozak. Flavonoidna jedinjenja poboljšavaju memoriju. Osim toga, ljubitelji čokolade će imati veće šanse da održe kognitivne sposobnosti s godinama.

Podmlađuje

Čokolada pomaže u podmlađivanju starih ćelija. Naučnici su sproveli eksperiment: tokom dve nedelje su davali eksperimentalnim glodarima supstancu kao što je flavonoidni epikatehin (koji se nalazi u čokoladi). Rezultati su pokazali da se nivo stresa i upale nervnih ćelija kod životinja smanjuje, što je promovisalo procese podmlađivanja celog organizma. Nakon takvog saznanja mnogi će više voleti čokoladu.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Čokolada može smanjiti rizik od moždanog udara ako se jede 3 puta nedeljno. Ova količina čokolade smanjuje verovatnoću srčane aritmije, koja često dovodi do moždanog udara. Stariji ljudi treba da uključe ovu deliciju u svoju ishranu.

Umesto seksa

Čokolada zamenjuje seks. Stvar je u tome što uz korišćenje ove poslastice telo proizvodi serotonin i dopamin, takozvane hormone sreće, koji se takođe izlučuju tokom seksa.

Nedavno su naučnici otkrili da će čokolada nestati do 2050. godine. Pretpostavlja se da će do ovog vremena, zbog klimatskih promena, sve poznate vrste kakaa nestati.

Međutim, stručnjaci iz Odeljenja za genomiku bilja sa Kalifornijskog univerziteta su naglasili da se zahvaljujući uređivanju strukture DNK kakaa zrna može izbeći nestajanje čokolade.