4 vežbe kojima ćete dovesti telo do savršenstva

4 vežbe kojima ćete dovesti telo do savršenstva

Kako biste svakodnevno bili u formi, u nastavku ćemo vam predstaviti vežbe koje bi trebalo da uključite u vašu svakodnevnu rutinu.

Foto: Shutterstock

Gojaznost je hronični poremećaj koji je poslednjih decenija uzeo maha. Konkretno u Srbiji, svaka druga odrasla osoba ima višak kilograma, a to je skoro 58%, dok prognoze govore da će do 2020. godine 44% muškaraca i 31% žena biti gojazno.

Ovakvi porazni podaci su delom posledica nedovoljne informisanosti o važnosti fizičke aktivnosti po zdravlje čoveka. Neosporan je značaj sporta i fitnesa na fizičko i mentalno stanje. Bez obzira na vaše godine starosti ili percipiranu fizičku sposobnost, neke vežbe su must u bilo kojem dobu ili stanju kondicije. Ove funkcionalne vežbe zapravo oponašaju naše pokrete u svakodnevnom životu i jačaju leđa, kukove i celokupno držanje, čime se smanjuje pritisak na leđa i kolena.

Kako biste svakodnevno bili u formi, u nastavku teksta ćemo vam predstaviti vežbe koje bi trebalo da uključite u vašu svakodnevnu rutinu. Preporučujemo da ih radite u 10 ponavljanja i to od 10 do 12 serija.

1. Čučnjevi

Za čučnjeve važi uvreženo mišljenje da su dosadna vežba, međutim, mogu postati i te kako zanimljiva ako ih izvodite sa tegovima ili manjim bućicama. Međutim, čučanj je apsolutno korisna vežba koja aktivira sve mišićne grupe, a ujedno poboljšava stabilnost i ravnotežu. Prilikom njenog izvođenja, raširite noge u širini ramena, uzmite jednu ili dve bućice, polako čučnite, bez savijanja leđa i vratite se nakon nekoliko sekundi u početan položaj. Vodite računa da težinu držite u petama dok gurate kukove nazad. Vežbu možete raditi kako ujutru, tako i uveče.

2. Iskorak

Ova vežba se mora naći u vašoj svakodevnoj rutini, bez ikakvih izgovora. Smatra se jednom od najefikasnijih vežbi za vaše noge gde se početnicima savetuje da je izvode bez opterećenja. Radite obe strane u nekoliko ponavljanja, u pet serija. U uspravnom položaju, iskoračite jednom nogom napred, sve dok skoro koleno zadnje noge ne dotakne tlo. Vodite računa da vežbu izvodite dok su vam leđa prava.

3. Sklekovi  (muški ili ženski)

Prepoznatljiva vežba, izuzetno korisna za celokupnu muskulaturu. Ženski su svakako lakši za izvođenje, a poenta je u stabilnom osloncu, odnosno da vam stomak ’’ne propadne’’ dok se spuštate ka zemlji. Stavite ruke na pod malo šire od vaših ramena, polako savijajte vaše laktove i spuštajte telo ka podu, vodeći računa da vam leđa ostanu prava. Isto tako, ovu vežbu ponavljajte koliko možete, ali bez preterivanja.

4. Izdržaji

Ko god je radio izdržaje, svestan je efikasnosti ove vežbe. U svetu je već usvojen takozvani ’’sistem 28 dana’’ u sklopu kojeg tokom 28 dana izvodite izdržaje, postepeno povećavajući broj sekundi (odnosno izdržaje). Poenta jeste da vam leđa ostanu prava i da ne posustajete kada osetite da vam ’’klecaju’’ kolena. Ova vežba umnogome poboljšava držanje celog tela, ojačava mišiće i ’’stešnjava’’ višak masnih naslaga na kritičnim tačkama.