Moderne kuhinje ne mogu se zamisliti bez najmanje jedne saksijice sa aromatičnim biljkama.
Foto: ShutterStock
Osim što unose novu energiju u kuhinju, oni koji ih uzgajaju znaju da su jako dobre u za korišćenje u hrani i da sama briga oko njih predstavlja svojevrsno zadovoljstvo.
Širom sveta poznato je da vrtlarenje ima vrlo korisne učinke na zdravlje i ukupno mentalno stanje čoveka.
Naime, naučna istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju vrt u kom oni sami rade, srećniji su i zadovoljniji, manje su depresivni pa čak i žive duže.
Osim toga, aromatično bilje ima i lekovita svojstva. Ako se ljudi pravilno služe travama i biljem, moguće je da će izlečiti određene bolesti. Bilje koje se koristi u kuhinji ima antioksidantska svojstva.
Potočarka je toliko moćna začinska biljka da se za nju govori da ima antikancerogena svojstva. Bogata je gvožđem, kalcijumom, vitaminima A i C, folnom kiselinom, antioksidansima i jodom.
Ruzmarin je bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminom B6. Poboljšava moždane funkcije i pamćenje. Navodno, čak i sprečava srčane i moždane udare.
Origano se lako uzgaja, a može se nabaviti i u obliku kapsula. Dobar je za prevenciju prehlada, gripe i boli općenito. Vrlo je zdrav.
Mirođija mnogo pomaže u probavi, ublažava želudačane tegobe, nadimanje i bolove u stomaku.
Matičnjak je najpoznatiji po funkciji odbijanja komaraca. Ima antibakterijska svojstva i blagotvorno delovanje kad se pije u obliku čaja.