Ono što mnogi ne znaju - "pogrešan" doručak može loše da utiče na vaše zdravlje.
Photo: Shutterstock
Ako ujutru žurite, zgrabićete prvo što vidite u kuhinji da pojedete. A među tim namirnicama sigurno se nalaze i neke koje nije dobro da jedete na prazan želudac. Isto tako, važno je i da izbegavate da pijete kafu pre doručka.
Ovih pet namirnica bi trebalo da izbegavate za doručak.
1. Paradajz
Photo: Shutterstock
Ovaj crveni plod inače je veoma zdrav. Paradajz je pun vitamina i antioksidanata. Međutim, ako jedete samo paradajz za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom, može da prouzrokuje bolove u želucu.
2. Agrumi
Photo: Shutterstock
Limun, pomorandža, grejpfrut, mandarine i ostali agrumi bogati su vitaminom C. Međutim, njihova kiselina može da ošteti sluzokožu i izazove stvaranje "ranica" u ustima koje mogu da budu bolne.
3. Peciva i kolačići s kvascem
Photo:Shutterstock
Kvasac, posebno ako ga konzumirate ujutro na prazan stomak, može da nadraži želudac i izazove nadutost i probleme s probavom. Dakle, ujutro izbegavajte kolače i lisnato testo.
4. Krastavci
Photo: Shutterstock
Svakako bi trebalo da izbegavate sirovo povrće za prvi obrok. Krastavce posebno – izazivaju gorušicu i nadutost.
5. Jogurt
Photo: Shutterstock
Jogurt sadrži brojne vredne mlečne bakterije koje su odlične za crevnu floru. Međutim, kad se konzumira na prazan želudac, dobre bakterije ubije želudačna kiselina.