5 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete cveklu

Malo je vrsta povrća koje sadrže toliko vrsta vitamina i minerala i koje su korisne kod toliko zdravstvenih tegoba, kao što je cvekla. Njen učinak na ljudski organizam se ne ograničava samo na terapeutskim svojstvima, već je izuzetno dobra i za prevenciju brojnih zdravstvenih tegoba.

Foto: Shutterstock

Može da se jede kuvana ili sirova ali nutricionisti ističu da najveće efekte daje kada se konzumira sirova.  Među vitaminima koje sadrži, svakako su najznačajniji vitamin C i B12, kao veoma redak vitamin.

Lista minerala u njenom sastavu je prilično dugačka i na njoj se nalaze  natrijum, kalijum, mangan, gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, jod. Može se jesti u neograničenim količinama bez straha da će izazvati ikakve štetne posledice po organizam.

Kada pomislimo na cveklu ali i kada je koristimo, to se obično odnosi na koren cvekle ali treba znati da i listovi cvekle mogu da se jedu. Pripremaju se slično kao što se priprema spanać a bogati su gvožđem i kalcijumom.

Poboljšava mentalno zdravlje

muskaracFoto: Shutterstock

Folna kiselina iz cvekle podstiče proizvodnju hormona koji blagotvorno utiču na mentalno zdravlje čoveka i pomažu da se oseća bolje.

Daje snagu

Foto: Shutterstock

Šećer iz cvekle se veoma lako upija dajući organizmu neophodnu snagu i kao takav ne smeta osobama koje su na dijeti pa one mogu bez bojazni da je konzumiraju.

Čuva zube

Foto: Shutterstock

Poznato je svojstvo cvekle da sprečava demineralizaciju kostiju i zuba ali i da je leči kada se demineralizacija dogodi.

Leči malokrvnost

Foto: Shutterstock

Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuje se osobama koje pate od malokrvnosti a naročito dobre rezultate daje kod dece i mladih.

Snižava krvni pritisak

Foto: Shutterstock

Kada je o krvi reč, cvekla ima još jedno pozitivno svojstvo jer snižava povišen krvni pritisak. Preporučena dnevna doza za ublažavanje hipertenzije jeste pola decilitra soka od cvekle.

Pročitaj još