Mladi luk je veoma hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti.
Foto: Shutterstock
On je idealno prolećno povrće, koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma i kalcijuma.
Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti telo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane.
Mladi luk je pun antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tkivima.
On takođe sadrži i dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.
Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka.
Vitamin A u njemu, osim što štiti od upale očiju, smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnjače, kao što je degeneracija makule.
Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti.
Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustinu u kostima.
Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mikrograma vitamina C, što je 22 odsto preporučene dnevne doze ovih vitamina koji poboljšavaju zdravlje kostiju.
Mladi luk dobar je izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani, pokazale su mnogobrojne studije.
Ova fitohemijska jedinjenja su prirodne hemikalije koje sadrže mnoge biljke, a koje mogu da poboljšaju imunitet.
Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi.
Njegov zeleni deo veoma je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.
Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja.
Kolagen je neophodan da koža ostane lepa, pa ćete joj konzumiranjem luka pomoći da bude zdrava i mladolika.