5 stvari koje svi moramo da znamo o bolu u želucu

5 stvari koje svi moramo da znamo o bolu u želucu

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu. Razloga zašto do njega dolazi ima mnogo, a bolesti želuca ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog života. 


Foto: Shutterstock



Ovih 5 činjenica o bolu u želucu morate da znate. Saznajte i kada je vreme da potražite pomoć stručnjaka. 


Boli i zbog stresa 


Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim konzumacija alkohola i neadekvatna ishrana.



Foto: Shutterstock


Izbegavajte hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu, kao i konzervanse koji doprinose problemima sa ovim organom. 


Gastritis je najčešći 


Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je zasigurno gastritis. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje.


Foto: Shutterstock



Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija helikobakterija. 


Nadraženi želudac 


Do dijagnoze "nadraženog želuca" najčešće se dolazi zbog mučnine, osećaja punoće, nadutosti u crevima, gorušice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta.


Foto: Shutterstock


Dijagnozu nadraženog želuca lekar će postaviti nakon detaljnih pregleda i analiza koje ipak na kraju ne mogu da otkriju glavni uzrok ovog stanja. 


Dispepsija 


Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizovane u gornjem delu probavnog sistema i javljaju se tokom konzumiranja hrane.



Najčešće se javlja u srednjim godinama (prosečna starost za dispepsiju je 55 godina) i pogađa podjednako oba pola, s nešto većom učestalošću kod muškaraca. Simptomi su bol, osećaj nelagode, težine i mučnine u želucu. 


Foto: Shutterstock


Savetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomerne telesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane i raspodelu dnevnog unosa u više manjih obroka.


Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda (jogurt, kefir). 


Kada treba potražiti pomoć stručnjaka? 


Znak za uzbunu svakako je jak bol u želucu koja se širi u trbušnu duplju uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici.


Foto: Shutterstock


U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neodložna.

Затворено за коментаре.