5 tipova bola u stomaku zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru

Bol u stomaku je najčešće nebitna i prolazna stvar, ali ako ga osećate jako i intenzivno, ne bi trebalo da ga zanemarujete. Može da se oseti u gornjem i donjem delu stomaka, a mesto bola može da pomogne u definisanju zdravstvenog problema.

 photo: Pixabay

1. Bol pod desnim rebarnim lukom

Bolovi se obično javljaju usled konzumiranja masne hrane, a može da ukazuje i na probleme sa žučnom kesom. Najčešće se ovi simptomi javljaju kod žena sa viškom kilograma posle četrdesete godine.

Bol se kasnije širi na desno rame i celu desnu stranu grudi, a ume da bude praćena čestim povraćanjem. Potreban je hitan pregled, kako bi se ustanovilo da nije reč o upali ili čak prsnuću.

Takođe, ovo mogu da budu i simptomi upale slepog creva, ali samo ukoliko su bol i povraćanje praćeni i visokom temperaturom.

 photo: Pixabay

2. Grčevi 

Osim bolnih grčeva, simptomi su i nadutost, proliv ili suprotno - zatvor, a reč je o sindromu iritabilnih creva. Najčešće se javlja kod mladih žena, koje su konstantno pod stresom. Gotovo nikad se ne završava hitnim pregledom, ali svakako treba potražiti lekarsku pomoć. 

3. Bol u gornjem delu abdomena

Tupa, ali probadajuća bol ili osećaj pritiska u gornjem abdomenu odmah ispod rebra ukazuje na probleme sa srcem.

Ukoliko je praćena poteškoćama u disanju, niskim pritiskom i pulsom, može da ukazuje i na infarkt. Takođe može biti i znak upale pankreasa, zato se svakako konslutujte sa lekarom.

 photo: Pixabay

4. Probadajuća bol u donjem abdomenu 

Probadajuća bol u donjem abdomenu praćena mučninom, povraćanjem, povišenom telesnom temperaturom i groznicom može da ukazuje na probleme sa bubrezima, upalom ili pojavom kamena.

Ako osoba ima kamen u bubregu, napad počinje jaki bolovima u lumbalnom delu leđa sa desne ili leve strane i spušta se ka preponama.

Obično je praćena učestalim mokrenjem i nelagodom pri mokrenju.

 photo: Pixabay

5. Bol u donjoj levoj strani stomaka koja se pogoršava kada se krećete

Bol u donjoj levoj strani stomaka obično je znak zastoja stolice-koprostaze radi neredovnog pražnjenja, ali može da bude znak divertikulitisa, upale izbočenja, odnosno "džepova" sluznice u kojima stolica može da zaostane, što dovodi do krvarenja.

Divertikulitis obično ide uz povišenu temperaturu i povišene upalne parametre.

Pročitaj još