6 dobrih razloga zašto je dobro jesti borovnice

6 dobrih razloga zašto je dobro jesti borovnice

Sa jogurtom ili u salati, borovnice možete jesti čak i tople iz mikrotalasne peći (imaće ukus kao fil za pite)… Kako god ih jeli, znajte da se borovnice preporučuju kao regularni deo zdravog načina ishrane, prenosi Hafington post.

Foto: Shutterstock

Doktor Lisa Jang, nutricionista, uvek preporučuje borovnice svojim klijentima, a i sama ih redovno konzumira. Razlog je taj što su borovnice izuzetno dobre za zdravlje, ne sadrže mnogo kalorija, i odličnog su ukusa.

Borovnice ne sadrže dosta kalorija

Jedna šolja borovnica ima samo oko 80 kalorija.

Hranljive su

Borovnice sadrže antioksidante vitamina C, mangan, sadrže mnogo vlakana(skoro 4 grama po šolji).

Foto: Pexels

Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema

Sastoje se od polifenola koji imaju antioksidantno i anti-inflamatorno svojstvo, te mogu doprineti zdravlju srca, i smanjenju drugih srčanih tegoba One takođe mogu da regulišu krvni pritisak.

Poboljšava insulinsku osetljivost

Antocijanini, jedinjenje borovnice koje daje plavu boju sadrži antioksidantna svojstva što utiče povoljno na insulinsku osetljivost, i zato je sok od borovnice dobar za odrasle osobe koje pate od dijabetesa.

Foto: Pexels

Od velike su pomoći u borbi protiv raka

Konzumiranjem borovnica smanjujete mogućnost oboljevanja od raka. To je pokazalo naučno istraživanje sprovedeno na miševima, čiji su rezultati ukazali na pozitivan uticaj borovnica na prevenciju raka dojke.

Odličnog su ukusa

Za ovo vam ne treba nikakvo dodatno obrazloženje. Zdrave su, ne goje i ukusne su.

Sveže borovnice su najbolje

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beobašta 🍏🍒🥕 (@beobasta.rs)

Beograđani, ako ste u mogućnosti, uvek jedite borovnice kad su sveže, jer ćete na taj način najbolje iskoristiti sve njene hranljive sastojke. Preporučujemo Beobašta borovnice, koje se beru sveže, i isporučuju na vašu kućnu adresu.