Istraživanja su pokazala da ljudi koji često unose šećer u svoj organizam, češće pate od anksioznosti, depresije i mnogih drugih stanja...
Ali, ukoliko, makar na kratko, prestanete da konzumirate šećer svakodnevno, evo šta će vam se desiti:
- Kada prestanete da unosite višak šećera, značajno ćete smanjiti procentualnu šansu da vas srčani problemi odvedu u preranu smrt. Dodati šećer podiže nivo insulina u krvi, povećava pritisak i ubrzava puls. A za samo par nedelja smanjene konzumacije šećera, smanjićete loš holesterol za 10 odsto, a trigliceride za 20 do 30 odsto - kaže kardiovaskularni hirurg Džejms Dinikolantonio.
Ako ste u srednjim godinama, a sa aknama i bubuljicama se borite poput srednjoškolca, znajte da će sa nestankom dodatog šećera nestati i one.
Konzumiranje viška šećera dovodi do stvaranja viška masti oko jetre, a taj višak doprinosi insulinskoj rezistenciji i otežava rad pankreasu. Dijabetes tipa 2 najčešći je kod ljudi koji preteruju sa unosom šećera.
Da, kada tek krenete sa skidanjem sa šećera, verovatno ćete biti nervozni. Ali kada prođe udarnih 14 dana, osećaćete se bolje nego ikad. Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Kolumbija pokazalo je da su žene koje konzumiraju previše šećera sklone anksioznosti, iritabilnosti i naglim promenama raspoloženja.
Obično vas negde sredinom popodneva uhvati želja za slatkim, a kada je zadovoljite, možete samo da dremnete negde. Uz to, dodati šećer izaziva pojačano lučenje kortizola. Kada izbacite šećer, imaćete mnogo više energije i to uravnotežene, tokom celog dana. A kada dođe vreme za spavanje, zaista ćete zaspati.
Baš taj dodati šećer sprečava vas da izgubite ključni višak kilograma. Dovoljno je da samo izbacite tih par stotina kalorija dnevno koji potiču iz čokolade da za pola godine smršate 5 kilograma, a to i ne osetite.