6 simptoma koji se mogu pojaviti mesec dana pre infarkta

6 simptoma koji se mogu pojaviti mesec dana pre infarkta

Naučite kako prepoznati simptome infarkta i kako reagovati jer vam to može spasiti život ili možete biti u situaciji da nekom drugom spasite život.

 Foto: Shutterstock

Ovih 6 znakova se mogu pojaviti i mesec dana pre srčanog udara:

1. Umor

Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo, zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osećate umorno i pospano sve vreme.

2. Kratkoća daha

Ako srce dobija manje krvi to znači da će pluća dobijati manje kisika nego što je normalno. Imate li problema s disanjem, što pre posetite lekara jer to može značiti da se približava srčani udar.

3. Slabost

Ako telo oslabi, odnosno, osećate slabost, to je zato što arterije odjednom postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i možete se onesvestiti.

4. Vrtoglavica i hladan znoj

Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osetićete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorišite ovakve znakove.

5. Pritisak u grudima

Imate li rane simptome srčanog udara verovatno ćete osetiti i nemir u grudima, manju bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.

6. Simptomi gripe ili prehlade

Ukoliko iznenada primetite simptome gripe ili prehlade, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara u bliskoj budućnosti. Mnogu ljudi koji su preživjeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana ranije imali takve simptome, npr. kašalj, groznicu i slično.

Zatvoreno za komentare.