Čudesne maline - usporavaju starenje, čiste krvne sudove i podstiču mršavljenje!

Čudesne maline – usporavaju starenje, čiste krvne sudove i podstiču mršavljenje!

Sezona malina počinje, zato uživajte u ovom crvenom bobičastom voću. Koliko je ukusno, toliko je zdravo, posebno u prevenciji malignih i srčanih oboljenja. 

Photo: Shutterstock

Evo sedam najvažnijih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete maline.

1. Snažni antioksidansi

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima, koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih bakterija i gljivica.

Među njima su antocijani koji daju malini crvenu boju, resveratol koji usporava starenje, elagitanin koji ima antikancerogena svojstva.

2. Vitamin C

Photo: Pixabay

Još jedan snažan antioksidans nalazi se u malinama. Količina od 100 grama malina, sadrži skoro polovinu dnevnih  potreba vitamina C, pokazuju istraživanja.

3. Još vitamina i minerala za vitalnost i mladolikost

Osim vitamina C, tu su vitamini B, E i K. Maline sadrže i kalijum, magnezijum, mangan, bakar.

4. Čisti krvne sudove

Photo: Pixabay

Malina obiluje biljnim vlaknima koji podstiču probavu, ali i čišćenje krvnih sudova.

5. Pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi

Ketoni iz maline povoljno deluju na nivo šećera u krvi i podstiču metabolizam masti sprečavajući tako njihovo taloženje u organizmu.

6. Čuvaju vitkost, kosu i kožu

 Photo: Unsplash

U 100 grama malina ima samo 52 kalorije, što je svrstava u niskokalorično voće, a već pomenuti ketoni ne dozvoljavaju taloženje masti u organizmu.

Preporučuje se i dijeta sa malinama, sedam dana za jedan obrok jedite samo maline. Videćete da vaša kosa postaje vitalnija i sjajnija, a koža svežija i zategnutija.

7.  Čaj protiv prehlade i sirće za snižavanje temperature

Od osušenih listova maline priprema se čaj koji se koristi kod prehlada, upale grla, kašlja, dijareje... Sirće i sok od maline koristi se za snižavanje temperature.

Sveže maline direktno sa plantaže možete poručiti online, a Beobašta vam dovozi na kućnu adresu samo 24h od trenutka kada su ubrane.