7 načina da gubite kilograme hodanjem

Hodanje može da bude jedina fizička aktivnost potrebna da smršate, naravno, uz kontrolisani dnevni unos kalorija.

 Photo: Pixabay

– Hodanje je široko dostupan i jednostavan način da izgubite kilograme, naročito ako vas stil života drži „okovanima“ za sto i automobil. Osim što pomaže u sagorevanju kalorija, hodanje je odličan način za smanjivanje stresa. A uz manje stresa lakše mršavimo – kaže lični trener Hana Dejvis iz Tenesija.

Ovih sedam zakona morate da se pridržavate ukoliko želite da smršate hodajući:

1. 15.000 koraka dnevno

 Photo: Pixabay

Lični trener Hana Dejvis preporučuje da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.

2. Pešačite tri puta dnevno po 20 minuta

 Photo: Pixabay

Pešačite li svaki dan tri puta po 20 minuta, pomoći će vam da dosegnete željeni broj koraka i da smršate.

Istraživanje Univerziteta Džordž Vašington ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta posle svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može da smanji želju za još hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana.

To znači da vas hodanje posle ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije posle jela i želje za slatkim. Isprobajte i trik s kojim ćete da istopite 20 odsto više kalorija dok hodate.

3. Hodajte uzbrdo tri puta nedeljno

 Photo: Pixabay

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što ipak ubrzava metabolizam. Na taj način sagorećete više kalorija čak i kada sedite za radnim stolom.

Počnite tako da tri puta nedeljno rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo pa postepeno povećavajte.

4. Radite intervale brzog hodanja

 Photo: Pixabay

Hodajte tako da radite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja. Tako ćete da povećate broj otkucaja srca i sagorećete više kalorija. Nakon što uvrstite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno povećavajte ritam i trajanje intervala.

Dok hodate brže, mašite rukama. Pomicanje ruku pomoći će vam da sagorite više kalorija te da osnažite ramena i stomak.

5. Svakom pešačenju dodajte vežbe

 Photo: Pixabay

Mršavljenje hodanjem ne podrazumeva samo hodanje. Pravite pauze u kojima ćete da uradite 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu ili radite duboke raskorake.

6. Ograničite dnevni unos kalorija na 1.600

 Photo: Pixabay

Većina žena koje žele da mršave hodanjem drži se unosa od 1.200 do 1.600 kalorija dnevno, a ishrana je bogata proteinima.

7. Idite dužim putem

 Photo: Pixabay

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korišćenje stepenica umesto lifta i slično) olakšaćete dostizanje brojke od 15.000 koraka dnevno i mršavljenje.

– Tokom vremena sitni „naleti“ kretanja tu i tamo, zaista čine razliku – zaključuje Hana Dejvis.

Pročitaj još