7 razloga da svakog dana jedete sveže krastavce! Poslednji vas čuva od blama!

7 razloga da svakog dana jedete sveže krastavce! Poslednji vas čuva od blama!

S obzirom na to koliko su krastavci dobri za zdravlje, čini nam se da su potcenjeni.

Photo: Pixabay

Mnogi pogrešno misle da, zbog toga što su krastavci onako svetle boje i sadrže dosta vode, da u sebi nemaju nutrijenata. Nutricionistkinja Sintija Sas otkriva zašto je ovo povrće, koje  u 100 grama sadrži oko 15 kalorija, dobro za zdravlje.

Dobar je za kosti

Photo: Pixabay

Krastavac je pun vitamina K, koji je ključan za zdravlje kostiju. Kada u jednu šolju isečete neoljušten krastavac, time ćete uneti 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina K.

Ovaj nutrijent je veoma važan za formiranje kostiju, a nekoliko studija je pokazalo da se manjak tog vitamina povezuje sa većim rizikom od osteoporoze i lomljenja kostiju.

Dobar je i za kardiovaskularno zdravlje

Photo: Shutterstock

Krastavci sadrže dosta antioksidanata, uključujući flavonoide, koji štite od srčanih bolesti. I semenke koje se nalaze u ovom povrću ima dobre efekte: u jednoj studiji, mala grupa ljudi kod kojih su masti u krvi bile blago povišene, svakodnevno su jeli sušene semenke krastavca.

Nakon šest nedelja, loš holesterol i trigliceridi su se smanjili, a nivo dobrog holesterola se povećao.

Hidrira

Photo: Pixabay

Jedan krastavac srednje veličine sadrži 194 grama tečnosti! Osim što tečnost unosite jedući krastavce, možete da ih isečete u čašu vode i tako joj dodate ukus, pa ćete piti i više vode.

Pomaže u kontroli kilaže

Photo: Shuttesrstock

Pored toga što sadrži malo kalorija, krastavac sadrži  dosta tečnosti i hranljivih vlakana. Jedan krastavac srednje veličine ima četvrtinu kalorija koje ima jedna jabuka srednje veličine.

A od ukupno četiri grama ugljenih hidrata koliko sadrži krastavac, jedan i po gram dolazi od vlakana.

Snižava rizik obolevanja od raka

Photo: Pixabay

Pored kelja, brokolija, kupusa, jagoda i još nekih namirnica, i krastavac je prirodan izvor lignana (vrste polifenola). Bakterije u digestivnom traktu ove polifenole pretvaraju u komponente koje se vezuju za receptore estrogena.

Neke preliminarne studije su pokazale da to možda štiti od vrsta raka koje se povezuju sa estrogenom, uključujući rak dojke, jajnika, materice i prostate.

Dobar je za kožu

Photo: Pixabay

Apsolutno ima smisla da na očne kapke stavite po kolut krastavca. Pulpa ovog povrća je najvećim delom napravljena od vode, vitamina C, kofeinske kiseline, prirodne hemikalije koja ima antizapaljenska svojstva.

Ta kombinacija ima umirujuć efekat na kožu, smanjuje iritiaciju i otok. Zbog toga su krastavci odavno kućno rešenje za akne i opekotine od sunca.

Pomaže u borbi protiv neprijatnog zadaha

Photo: Shutterstock

Jedan od čestih uzroka neprijatnog zadaha su bakterije koje u ustima "napadaju" ostatke hrane. Tečnost koja se nalazi u krastavciama, kao i proizvodnja pljuvačke do koje dolazi žvakanjem, pomaže da se usta operu i "isperu" neprijatni mirisi.

Zatvoreno za komentare.