7 znakova da unosite previše šećera

7 znakova da unosite previše šećera

Šećer je ukusan u različitim varijantama i ne možemo da mu odolimo posebno kada su u pitanju slatkiši, kolačići, sokići...

Foto: Pixabay

Ipak, previše šećera može loše da utiče na naš organizam. Ovih sedam znakova pokazuju da unosite previše šećera:

Umor i zamor

Foto: Shutterstock

Konstantan osećaj umora jedan je od znakova prevelikog unosa šećera u organizam. Čak iako ova hrana daje energiju na početku, to dejstvo je samo privremeno.

Potreba za slatkim

Foto: Shutterstock

Znak da ste postali zavisni od šećera jeste taj da jednostavno ne možete jedan čas ili dan da provedete, a da ne gricnete nešto slatko.

Česte prehlade i grip

Foto: Pixabay

Ako ste stalno bolesni, jedan od razloga veoma lako može da bude previše šećera u ishrani. Šećer oslabljuje imuni sistem i telo se teško bori sa virusima.

"Zamagljeni" mozak

Foto: Shutterstock

Ako konzumirate previše šećera, nivo šećera u krvi raste i onda ubrzano pada, umesto da to radi postepeno. Upravo ta slaba kontrola šećera u krvi izaziva kognitivne probleme.

"Ništa više nije slatko"

Foto: Shutterstock

Konzumiranje previše šećera "bombarduje" nepce i tera ga da stalno žudi sa slatkišima. No, ovo se može preokrenuti kada prestanete da jedete slatko. U slučaju da ponovo počnete sa konzumiranjem namirnica koje sadrže šećer, pojedine će vam čak biti preslatke.

Problemi sa kožom i stopalima

Foto: Shutterstock

Suvoća kože, ekcemi, rozacea ili akne, sve to ima veze sa šećerom koji izaziva upale kože, pa čak i stopala.

Debljanje

Foto: Shutterstock

Višak šećera jednak je višku kilograma. Šećer ne može da vas zasititi i zato nastavljate da jedete i debljate se. Kada konzumirate šećer, pankreas otpušta insulin koji nosi šećer do organa da ga iskoriste za energiju. Više šećera dovodi do više insulina i tako dolazi do insulinske rezistencije.

Zatvoreno za komentare.