8 najboljih suplemenata za vaše zdravlje i njihovi benefiti

8 najboljih suplemenata za vaše zdravlje i njihovi benefiti

Suplementi igraju važnu ulogu u održavanju i poboljšanju našeg zdravlja. Ovo su 8 najboljih suplemenata koji su neophodni za vaše zdravlje!

Foto: Pexels

U današnjem svetu, gde su brza hrana i stres deo naše svakodnevice, često nam nedostaje određenih hranljivih materija. Upravo zato, suplementi mogu biti od velike pomoći u nadoknađivanju tih nedostataka.

U ovom članku, predstavićemo vam 8 najboljih suplemenata koji su neophodni za vaš organizam.

1. Kolagen - za zdrave kosti i lepu kožu

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u našem telu i ključni sastojak kože, kostiju, tetiva, hrskavica i zglobova.

Međutim, kako starimo, nivo kolagena u našem organizmu opada, što može dovesti do pojave bora, gubitka elastičnosti kože i problema sa zglobovima. Alfa peptid kolagen kao rešenje se nudi pacijentima već duže vreme jer ovaj suplement dokazano pomaže u očuvanju zdravlja i lepote tela.

Kolagen kao dodatak ishrani može poboljšati elastičnost kože, smanjiti bore, ojačati kosti i zglobove, te doprineti opštem zdravlju organizma. Uz redovnu upotrebu kolagena, možemo održati mladolik izgled i poboljšati opšte stanje našeg tela.

2. Omega-3 masne kiseline - najbolji prijatelji našeg srca

Omega-3 masne kiseline su odličan dodatak za poboljšanje zdravlja. Ove esencijalne masne kiseline igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog srca, mozga i zglobova.

Takođe, Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upala u organizmu, jačaju imunološki sistem i podržavaju zdravu funkciju očiju. 

Najbolji izvori Omega-3 masnih kiselina su riblje ulje, losos, sardine i skuše, kao i orašasti plodovi, laneno seme i chia semenke. Uzimanje dodataka Omega-3 može biti korisno za one koji ne unose dovoljno ovih važnih hranljivih sastojaka u svoju ishranu.

3. Vitamin D - zdravija alternativa sunčanju

Vitamin D je izuzetno važan dodatak ishrani za očuvanje zdravlja. Ovaj esencijalni vitamin ima mnoge benefite za naše telo, uključujući jačanje imunog sistema, održavanje zdravih kostiju i sprečavanje bolesti srca.

Jedan od najboljih izvora vitamina D je sunčeva svetlost, ali mnogi ljudi ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti da bi zadovoljili svoje potrebe. Zbog toga je suplementacija vitaminom D odličan način da se obezbedi adekvatan unos ovog važnog nutrijenta ukoliko ne želite ili ne smete da se izlažete suncu.

4. Probiotici - za zdravu crevnu floru

Probiotici su odličan dodatak za zdravlje.

Ove korisne bakterije pomažu u održavanju ravnoteže crevne flore, što može poboljšati varenje i jačati imuni sistem. Studije su pokazale da probiotici mogu pomoći u smanjenju simptoma sindroma iritabilnog creva, kao i u prevenciji i lečenju infekcija urinarnog trakta. Takođe, probiotici mogu poboljšati apsorpciju hranljivih materija i smanjiti rizik od alergija.

Uzimanje probiotika može biti korisno za održavanje opšteg zdravlja i blagostanja, a posebno je preporučljivo u vreme godišnjih odmora, pri iznenadnoj promeni ishrane, ali i tokom uzimanja nekih antibiotika imati kutiju probiotika sa sobom.

Foto: Pexels

5. Vitamin C - za moćan imuni sistem

Vitamin C je moćan antioksidant koji pomaže u jačanju imunog sistema i borbi protiv slobodnih radikala.

Takođe je važan za zdravlje kože i brže zarastanje rana. Voće poput citrusa, jagoda i paprike su dobri izvori vitamina C, ali ukoliko ne unosite dovoljno ovog vitamina putem ishrane, možete ga uzeti i kao suplement.

6. Magnezijum - protiv stresa i napetosti mišića

Magnezium je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Ovaj mineral je neophodan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, mišića i srca.

Može se naći u orašastim plodovima, semenkama i zelenom povrću, ali ga takođe možete uzeti i kao suplement. 

Nedostatak magnezijuma može dovesti do brojnih zdravstvenih problema kao što su umor, grčevi mišića, nesanica i povećan rizik od srčanih bolesti. Srećom, magnezijum se može lako nadoknaditi putem suplemenata. Dodatak magnezijuma može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju kvaliteta sna i regulisanju krvnog pritiska.

Takođe, magnezijum može da pomogne u smanjenju migrena i menstrualnih bolova. Uzimanje magnezijuma kao suplementa može biti odličan način da se održi optimalno zdravlje i poboljša kvalitet života.

7. Gvožđe - neizostavno u borbi protiv anemije

Gvožđe je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Ovaj mineral je neophodan za pravilan rast i razvoj organizma, kao i za održavanje optimalnog funkcionisanja mnogih telesnih sistema.

Gvožđe je posebno važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koja su odgovorna za transport kiseonika u telu. 

Zbog toga, lekari često propisuju suplemente gvožđa osobama koje pate od nedostatka ovog minerala, kao što su trudnice, dojilje, osobe sa anemijom ili oni sa povećanim gubitkom krvi, na primer, tokom menstruacije ili zbog hroničnih bolesti. Uzimanje suplemenata gvožđa može pomoći u prevenciji i lečenju nedostatka gvožđa, poboljšanju nivoa energije i opšteg zdravlja.

8. Vitamini B kompleksa - svemoćni dodaci ishrani

Vitamini B kompleksa su esencijalni dodatak ishrani koji pruža brojne prednosti za zdravlje.

Ova grupa vitamina, koja uključuje vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12, igra ključnu ulogu u održavanju optimalnog funkcionisanja organizma. B kompleks vitamini pomažu u pretvaranju hrane u energiju, podržavaju zdravu funkciju nervnog sistema, održavaju zdravlje kože, kose i noktiju, jačaju imuni sistem i pomažu u održavanju zdrave cirkulacije.

Takođe, ovi vitamini su važni za održavanje zdravlja srca, podržavajući normalan nivo holesterola i krvnog pritiska. Uzimanje B kompleks vitamina može biti korisno za one koji žele poboljšati svoje zdravlje, ali je važno konsultovati se sa lekarom pre početka suplementacije.

Uzimajući u obzir sve ove suplemente, važno je napomenuti da se pre uzimanja bilo kakvih suplemenata, treba konsultovati sa lekarom ili nutricionistom kako biste se uverili da su oni pravi za vas i da neće izazvati neželjene efekte. Takođe, suplementi ne smeju biti zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života.

Zatvoreno za komentare.