Danas smo suočeni sa puno informacija o pravilnoj ishrani i kako ona utiče na zdravlje, što čini odabir onoga što je zapravo zdravo i korisno za nas veoma komplikovanim. Srećom, postoje jasno utvrđena pravila koje namirnice treba izbegavati u bilo kojim okolnostima, zato što od njih nema apsolutno nikakve koristi, a u mnogome predstavljaju i opasnost po zdravlje.
Predstavljamo vam 8 namirnica koje nikada ne bi trebalo da budu na vašem jelovniku, ako želite da dugoročno sačuvate svoje zdravlje.
Beli hleb i rafisnisano brašno su generalno štetni po naš organizam, jer su zapravo svi vitamini, minerali, vlakna i druge hranljive supstance preradom odstranjene iz ovih namirnica. Naš organizam ne uspeva da pravilno vari takvu hranu, što može dovesti do problema sa zdravljem. Rafinisano belo brašno se boji hlorom, a dodaje se i bromid - ove dve hemikalije su usko povezane sa pojavom oštećenja organa i žlezda.
Većina gotove smrznute hrane prepuna je konzervansa, industrijske soli, trans-masnih kiselina i drugih veštačkih sastojaka. Kuvana hrana nakon smrzavanja ostaje bez većine hranljivih sastojaka.
Kao i beli hleb, i beli pirinač prolazi čišćenje, nakon kojeg gubi većinu hranljivih sastojaka. Ovakva vrsta pirinča odvojena je od klica i mekinja zbog kojih je pirinač inače karakteristične smeđe boje. Beli prinač je nutritivno slabijeg kvaliteta i telo ga drugačije vari nego smeđi pirinač.
Kokice su veoma popularne kod filmofila i onih koji posećuju bioskope, ali to je jedna od najnezdravijih namirnica koju možete pojesti. Praktično svaki sastojak kokica iz mikrotalasne, počev od genetski modifikovanog kukuruza, preko industrijske soli i konzervansa, do hemikalija koje pojačavaju ukus, je nezdrav i predstavlja odličnu podlogu za razvijanje bolesti. Osim toga, ovakve kokice sadrže i dijacetil, hemikaliju koja može naškoditi plućima.
Salame, kobasice, paštete, viršle, šunke i druge vrste prerađenih proizvoda prepune su nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje se dovode u vezu sa srčanim bolestima i rakom.
Iako se u reklamama predstavljaju kao zdrav dodatak ishrani, istina je daleko od toga. Ovakve namirnice sadrže prerađene proteine soje, rafinisani šećer, hidrogenizovanu masnoću i druge štetne aditive koji dobode do hroničnih bolesti.
Sakriven u raznim namirnicama, margarin, hidrogenizovana trans-masna kiselina je namirnica koju treba izbegavati po svaku cenu. Suprotno opštim verovanjima, čak su i maslac i druge životinske masti, poput svinjske, zdravije od margarina.
Većina proizvoda za mršavljenje sadrži veštačke zaslađivače, koji su višestruko štetni po naš organizam. Oni uzrokuju mnoge endokrine probleme, kao i probleme sa sistemom za varenje. Ovakvi proizvodi sadrže i hemijske dodatke za ukus, koji bi trebali zameniti prirodne masti i druge sastojke kako bi se smanjio broj kalorija.