8 namirnica koje ne bi trebalo držati u frižideru

8 namirnica koje ne bi trebalo držati u frižideru

Iako su frižideri čuvari hrane kao što su jaja i mleko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?

Foto: Shutterstock

Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u frižideru:

Paradajz

Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 stepeni Celzijusa ugrožava ukus i teksturu paradajza.

Slani namazi

Slane namazi poput kikiriki putera mogu se držati na polici i po nekoliko meseci. Istraživanja su pokazala da će visok nivo soli u namazu sprečiti pojavu buđi, jer so deluje kao konzervans.

Kečap (i većina drugih začinskih soseva)

Foto: Shutterstock

Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u frižideru ili van frižidera. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole da jedu. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz frižidera? Budući da je bogat natrijumom, može se držati na polici oko mesec dana.

Banane

Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na lične preferencije. Nauka je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u frižideru ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi. 

Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u frižideru usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U frižideru može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju da mu se menjaju ukus i tekstura. 

Šljive

Foto: Shutterstock

Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrevaju, već venu. Ako volite ukus svežih šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

Puter

Prema Džefu ​​Poteru, stručnjaku za nauku o hrani i autoru nekoliko kuvara, puter je hrana koja se može držati u frižideru i na sobnoj temperaturi.

- Nije svaki puter isti. Posoljeni puteri mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali puter koji nije soljen se treba držati u frižideru - objasnio je.

Krastavci

Foto: Shutterstock

Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u frižideri gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

Zatvoreno za komentare.