Iako su frižideri čuvari hrane kao što su jaja i mleko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?
Foto: Shutterstock
Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u frižideru:
Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 stepeni Celzijusa ugrožava ukus i teksturu paradajza.
Slane namazi poput kikiriki putera mogu se držati na polici i po nekoliko meseci. Istraživanja su pokazala da će visok nivo soli u namazu sprečiti pojavu buđi, jer so deluje kao konzervans.
Foto: Shutterstock
Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u frižideru ili van frižidera. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole da jedu. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz frižidera? Budući da je bogat natrijumom, može se držati na polici oko mesec dana.
Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na lične preferencije. Nauka je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u frižideru ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi.
Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u frižideru usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U frižideru može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju da mu se menjaju ukus i tekstura.
Foto: Shutterstock
Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrevaju, već venu. Ako volite ukus svežih šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.
Prema Džefu Poteru, stručnjaku za nauku o hrani i autoru nekoliko kuvara, puter je hrana koja se može držati u frižideru i na sobnoj temperaturi.
- Nije svaki puter isti. Posoljeni puteri mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali puter koji nije soljen se treba držati u frižideru - objasnio je.
Foto: Shutterstock
Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u frižideri gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.