Opšte je poznato da je mleko namirnica veoma bogata kalcijumom, koji je vrlo značajan za pravilno funkcionisanje našeg organizma.
Foto: Shutterstock
Međutim, ukoliko niste ljubitelj mleka i mlečnih proizvoda, postoje namirnice koje mogu taj nedostatak kalcijuma odlično da nadomeste.
Evo koje namirnice su bogatije kalcijumom od običnog mleka.
Jedna kašika čia semenki sadrži oko 177 mg kalcijuma, pa tako 3 kašike ovih semenki zamenjuju jednu čašu mleka. Semenke susama i maka takođe sadrže ovaj mineral, a odlično idu uz salate, sendviče i zdrave šejkove.
Sardine su namirnica veoma bogata kalcijumom, pa tako samo 85 g sardina može da zadovolji 33 odsto dnevnog unosa ovog minerala. Jedite sardine sa kostima, jer se tu nalazi najviše kalcijuma.
Foto: Shutterstock
Od svih orašastih plodova, bademi sadrže najviše kalcijuma. Bogati su i vitaminima i hranljivim vlaknima, pa mogu da se konzumiraju bilo kad.
Da biste izbegli unos viška šećera i masnoća najbolje je da ih jedete sirove.
Što je tamnije lišće, to je veća koncentracija kalcijuma i samo jedna šoljica ovakvog povrća je dovoljna da unesete više od polovine neophodnog dnevnog unosa kalcijuma. Najviše ga sadrže spanać, kelj i brokoli.
Foto: Shutterstock
Poznate su po velikoj količini proteina i vlakana, ali sadrže i ostale mikronutrijente i utiču pozitivno na holesterol. Najbolji izvor kalcijuma su grašak, pasulj i soja, a samo 130 g mahunarki obezbeđuje četvrtinu potrebne količine kalcijuma.
Čaša svežeg soka od pomorandže sadrži oko 74 mg kalcijuma. Poznate su i po visokom udelu vitamina C koji će pomoći organizmu da lakše apsorbuje kalcijum.
Foto: Shutterstock
Jogurt je odličan izvor kalcijuma i trećinu neophodnog dnevnog unosa sadrži 1 šoljica običnog jogurta.
Ova žitarica je puna proteina i amino kiselina, a 130 g kuvane kinoe organizmu daje 100 mg kalcijuma, kao i velike količine cinka i kalijuma. Ima visok udeo proteina, zbog čega se posle ove žitarice dugo osećate sito.