Kada govorimo o voću, mnogi će na pitanje „Koje je najzdravije voće?“, bez previše sumnje odgovoriti – bobičasto. I odgovor je tačan.
Foto: Shutterstock
Bobičasto voće je iznimno bogato vitaminima i mineralima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog delovanja oksidacije i slobodnih radikala.
Među bobičastim voćem, mnogima su najdraže upravo borovnice koje su tokom sezone dostupne sveže, a moguće ih je kupiti i zamrznute i tokom cele godine uživati u različitim poslasticama, pekmezima, smutijima i drugim obrocima s ovim visokovrednim voćem.
Zbog sastava koji imaju borovnicama se pripisuje niz pozitivnih uticaja na ljudsko zdravlje, od zaštite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, do jačanja kostiju, doprinosa mentalnom zdravlju i regulacije krvnog pritiska.
- Energetska vrednost: 57 kcal
- Ugljeni hidrati 14 g
- Od čega: Šećer 10 g i vlakna 2,4 g
- Masti 0,3 g
-Proteini 0,7 g
No, borovnice su veoma bogat izvor vitamina i minerala: kalijuma, vitamina C, B6 i K. Najvažnija komponenta borovnica je flavonoid antocijanin koji ovom bobičastom voću daje boju, ali i gotovo sva zdravstvena delovanja.
1. Održavaju zdravlje kostiju
Borovnice sadrže gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti učestvuju i doprinose zdravlju kostiju, a njihov adekvatan unos održava koštane strukture i čvrstoću.
Takođe, gvožđe i cink igraju ključnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova, dok su sniženi nivoi vitamina K povezane s povećanim rizikom od fraktura. Osim toga, adekvatan unos vitamina K poboljšava apsorpciju kalcijuma i smanjuje gubitke kalcijuma iz organizma.
Foto: Shutterstock
2. Doprinose zdravlju kože
Kolagen je sastojak podrške koji učestvuje u održavanju kože. On se oslanja na vitamin C kao esencijalni nutrijent i učestvuje u zaštiti kože od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu, zagađenju i dimu. Vitamin C pomaže i sposobnost kolagena da smanji bore i poboljša ukupnu teksturu kože.
U 100 grama borovnica nalazimo 16% dnevnih potreba za vitaminom C pa ih se smatra dobrim izvorom ovog vitamina.
3. Snižavaju krvni pritisak
Za održavanje normalnih niova krvnog pritiska nužno je smanjiti unos natrijuma i održavati ga na normalnom niovu. Borovnice ne sadržavaju natrijum, a sadrže kalijum, kalcijum i magnezijum.
Studije su potvrdile da prehrane koje imaju nizak procenat ova tri minerala negativno utiču na krvni pritisak, a njihov adekvatan unos reguliše i snižava povišen krvni pritisak.
4. Pomažu u kontroli dijabetesa
Studije su potvrdile da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1, a koje unose puno vlakana imaju niži nivo glukoze u krvi, a osobe s dijabetesom tipa 2, vlakna imaju poboljšane razine glukoze, lipida i insulina.
5. Štite od kardiovaskularnih bolesti
Vlakna, kali, folati, vitamini C i B6 te fitonutrijenti iz borovnica doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Vlakna pomažu snižavanju niova holesterola i smanjivanju rizika od srčanih bolesti.
Vitamin B6 i folati sprečavaju nakupljanje homocisteina koji oštećuje krvne sudove i vodi ka srčanim problemima. Takođe, i antocijanin, potvrđuju studije, značajno (preko 30%) snižava rizik od srčanog udara.
Foto: Shutterstock
6. Sprečavaju razvoj određenih vrsta karcinoma
Vitamini A i C i neki od fitonutrijenata koje nalazimo u borovnicama funkcioniraju kao snažni antioksidansi koji štite stanicu od oštećenja od slobodnih radikala. Upravo je njihovo delovanje povezano s razvojem niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi.
Studije su pokazale da antioksidansi sprečavaju rast tumora, povećanje upalnih procesa u telu i usporavaju rast karcinoma jednjaka, pluća, usta, ždrela, materice, gušterače, prostate, debelog creva.
Takođe, borovnice sadrže folate koji igraju važnu ulogu u sintezi i oporavku DNA što može sprečiti razvoj ćelija karcinoma usled različitih mutacija DNA.
7. Poboljšavaju mentalno zdravlje
Studije sprovedene nad starijim osobama potvrdile su pozitivan uticaj borovnica na usporavanje mentalnog i kognitivnog propadanja. Osim toga, borovnicama se pripisuje i pozitivno delovanje na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije.
8. Doprinose probavi, gubitku kilograma i osećaju sitosti
Borovnice doprinose sprečavanju zatvora i poboljšavaju probavu, zbog vlakana koje sadrže. Osim tog delovanja, vlakna doprinose i gubljenju viška kilograma jer povećavaju osećaj sitosti pa smanjuju osećaj gladi i potrebu za hranom.
Borovnice se mogu jesti zaista na hiljade načina, od svežih i zamrznutih to pekmeza, džemova, sirupa, smutija, namaza, kolača i slično. Ne zaboravite iskoristiti sezonu svežih borovnica za štrudle od borovnica ili smuti kojim ćete započeti dan.
View this post on Instagram
Sveže borovnice su uvek najbolji izbor. Ovo bobičasto voće možete naručiti iz poljoprivrednog gazdinstva Beobašta koje ih doprema na najjednostavniji i najbrži način građanima Beograda.