8 razloga zašto morate jesti borovnice

8 razloga zašto morate jesti borovnice

Kada govorimo o voću, mnogi će na pitanje „Koje je najzdravije voće?“, bez previše sumnje odgovoriti – bobičasto. I odgovor je tačan.


Foto: Shutterstock



Bobičasto voće je iznimno bogato vitaminima i mineralima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog delovanja oksidacije i slobodnih radikala.


Među bobičastim voćem, mnogima su najdraže upravo borovnice koje su tokom sezone dostupne sveže, a moguće ih je kupiti i zamrznute i tokom cele godine uživati u različitim poslasticama, pekmezima, smutijima i drugim obrocima s ovim visokovrednim voćem. 


Zbog sastava koji imaju borovnicama se pripisuje niz pozitivnih uticaja na ljudsko zdravlje, od zaštite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, do jačanja kostiju, doprinosa mentalnom zdravlju i regulacije krvnog pritiska.



U 100 grama borovnica nalazimo:


- Energetska vrednost: 57 kcal

- Ugljeni hidrati 14 g

- Od čega: Šećer 10 g i vlakna 2,4 g

- Masti 0,3 g

-Proteini 0,7 g


No, borovnice su veoma bogat izvor vitamina i minerala: kalijuma, vitamina C, B6 i K. Najvažnija komponenta borovnica je flavonoid antocijanin koji ovom bobičastom voću daje boju, ali i gotovo sva zdravstvena delovanja.


Prednosti konzumacije borovnica


1. Održavaju zdravlje kostiju


Borovnice sadrže gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti učestvuju i doprinose zdravlju kostiju, a njihov adekvatan unos održava koštane strukture i čvrstoću.


Takođe, gvožđe i cink igraju ključnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova, dok su sniženi nivoi vitamina K povezane s povećanim rizikom od fraktura. Osim toga, adekvatan unos vitamina K poboljšava apsorpciju kalcijuma i smanjuje gubitke kalcijuma iz organizma.



Foto: Shutterstock


2. Doprinose zdravlju kože


Kolagen je sastojak podrške koji učestvuje u održavanju kože. On se oslanja na vitamin C kao esencijalni nutrijent i učestvuje u zaštiti kože od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu, zagađenju i dimu. Vitamin C pomaže i sposobnost kolagena da smanji bore i poboljša ukupnu teksturu kože.


U 100 grama borovnica nalazimo 16% dnevnih potreba za vitaminom C pa ih se smatra dobrim izvorom ovog vitamina.


3. Snižavaju krvni pritisak


Za održavanje normalnih niova krvnog pritiska nužno je smanjiti unos natrijuma i održavati ga na normalnom niovu. Borovnice ne sadržavaju natrijum, a sadrže kalijum, kalcijum i magnezijum.


Studije su potvrdile da prehrane koje imaju nizak procenat ova tri minerala negativno utiču na krvni pritisak, a njihov adekvatan unos reguliše i snižava povišen krvni pritisak.



4. Pomažu u kontroli dijabetesa


Studije su potvrdile da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1, a koje unose puno vlakana imaju niži nivo glukoze u krvi, a osobe s dijabetesom tipa 2, vlakna imaju poboljšane razine glukoze, lipida i insulina.


5. Štite od kardiovaskularnih bolesti


Vlakna, kali, folati, vitamini C i B6 te fitonutrijenti iz borovnica doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Vlakna pomažu snižavanju niova holesterola i smanjivanju rizika od srčanih bolesti.


Vitamin B6 i folati sprečavaju nakupljanje homocisteina koji oštećuje krvne sudove i vodi ka srčanim problemima. Takođe, i antocijanin, potvrđuju studije, značajno (preko 30%) snižava rizik od srčanog udara.


Foto: Shutterstock


6. Sprečavaju razvoj određenih vrsta karcinoma


Vitamini A i C i neki od fitonutrijenata koje nalazimo u borovnicama funkcioniraju kao snažni antioksidansi koji štite stanicu od oštećenja od slobodnih radikala. Upravo je njihovo delovanje povezano s razvojem niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi.


Studije su pokazale da antioksidansi sprečavaju rast tumora, povećanje upalnih procesa u telu i usporavaju rast karcinoma jednjaka, pluća, usta, ždrela, materice, gušterače, prostate, debelog creva.


Takođe, borovnice sadrže folate koji igraju važnu ulogu u sintezi i oporavku DNA što može sprečiti razvoj ćelija karcinoma usled različitih mutacija DNA.


7. Poboljšavaju mentalno zdravlje


Studije sprovedene nad starijim osobama potvrdile su pozitivan uticaj borovnica na usporavanje mentalnog i kognitivnog propadanja. Osim toga, borovnicama se pripisuje i pozitivno delovanje na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije.


8. Doprinose probavi, gubitku kilograma i osećaju sitosti


Borovnice doprinose sprečavanju zatvora i poboljšavaju probavu, zbog vlakana koje sadrže. Osim tog delovanja, vlakna doprinose i gubljenju viška kilograma jer povećavaju osećaj sitosti pa smanjuju osećaj gladi i potrebu za hranom.


Kako borovnice uključiti u svoj jelovnik?


Borovnice se mogu jesti zaista na hiljade načina, od svežih i zamrznutih to pekmeza, džemova, sirupa, smutija, namaza, kolača i slično. Ne zaboravite iskoristiti sezonu svežih borovnica za štrudle od borovnica ili smuti kojim ćete započeti dan.


Najbolje su kada su sveže





 


 

 



 

 


View this post on Instagram


 



 

 

 



 

 



 

 

 




 

 


A post shared by Beobašta 🍏🍒🥕 (@beobasta.rs)





Sveže borovnice su uvek najbolji izbor. Ovo bobičasto voće možete naručiti iz poljoprivrednog gazdinstva Beobašta koje ih doprema na najjednostavniji i najbrži način građanima Beograda.

Затворено за коментаре.