8 razloga zašto morate jesti borovnice

8 razloga zašto morate jesti borovnice

Kada govorimo o voću, mnogi će na pitanje „Koje je najzdravije voće?“, bez previše sumnje odgovoriti – bobičasto. I odgovor je tačan.

Foto: Shutterstock

Bobičasto voće je iznimno bogato vitaminima i mineralima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog delovanja oksidacije i slobodnih radikala.

Među bobičastim voćem, mnogima su najdraže upravo borovnice koje su tokom sezone dostupne sveže, a moguće ih je kupiti i zamrznute i tokom cele godine uživati u različitim poslasticama, pekmezima, smutijima i drugim obrocima s ovim visokovrednim voćem. 

Zbog sastava koji imaju borovnicama se pripisuje niz pozitivnih uticaja na ljudsko zdravlje, od zaštite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, do jačanja kostiju, doprinosa mentalnom zdravlju i regulacije krvnog pritiska.

U 100 grama borovnica nalazimo:

- Energetska vrednost: 57 kcal
- Ugljeni hidrati 14 g
- Od čega: Šećer 10 g i vlakna 2,4 g
- Masti 0,3 g
-Proteini 0,7 g

No, borovnice su veoma bogat izvor vitamina i minerala: kalijuma, vitamina C, B6 i K. Najvažnija komponenta borovnica je flavonoid antocijanin koji ovom bobičastom voću daje boju, ali i gotovo sva zdravstvena delovanja.

Prednosti konzumacije borovnica

1. Održavaju zdravlje kostiju

Borovnice sadrže gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti učestvuju i doprinose zdravlju kostiju, a njihov adekvatan unos održava koštane strukture i čvrstoću.

Takođe, gvožđe i cink igraju ključnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova, dok su sniženi nivoi vitamina K povezane s povećanim rizikom od fraktura. Osim toga, adekvatan unos vitamina K poboljšava apsorpciju kalcijuma i smanjuje gubitke kalcijuma iz organizma.

Foto: Shutterstock

2. Doprinose zdravlju kože

Kolagen je sastojak podrške koji učestvuje u održavanju kože. On se oslanja na vitamin C kao esencijalni nutrijent i učestvuje u zaštiti kože od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu, zagađenju i dimu. Vitamin C pomaže i sposobnost kolagena da smanji bore i poboljša ukupnu teksturu kože.

U 100 grama borovnica nalazimo 16% dnevnih potreba za vitaminom C pa ih se smatra dobrim izvorom ovog vitamina.

3. Snižavaju krvni pritisak

Za održavanje normalnih niova krvnog pritiska nužno je smanjiti unos natrijuma i održavati ga na normalnom niovu. Borovnice ne sadržavaju natrijum, a sadrže kalijum, kalcijum i magnezijum.

Studije su potvrdile da prehrane koje imaju nizak procenat ova tri minerala negativno utiču na krvni pritisak, a njihov adekvatan unos reguliše i snižava povišen krvni pritisak.

4. Pomažu u kontroli dijabetesa

Studije su potvrdile da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1, a koje unose puno vlakana imaju niži nivo glukoze u krvi, a osobe s dijabetesom tipa 2, vlakna imaju poboljšane razine glukoze, lipida i insulina.

5. Štite od kardiovaskularnih bolesti

Vlakna, kali, folati, vitamini C i B6 te fitonutrijenti iz borovnica doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Vlakna pomažu snižavanju niova holesterola i smanjivanju rizika od srčanih bolesti.

Vitamin B6 i folati sprečavaju nakupljanje homocisteina koji oštećuje krvne sudove i vodi ka srčanim problemima. Takođe, i antocijanin, potvrđuju studije, značajno (preko 30%) snižava rizik od srčanog udara.

Foto: Shutterstock

6. Sprečavaju razvoj određenih vrsta karcinoma

Vitamini A i C i neki od fitonutrijenata koje nalazimo u borovnicama funkcioniraju kao snažni antioksidansi koji štite stanicu od oštećenja od slobodnih radikala. Upravo je njihovo delovanje povezano s razvojem niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi.

Studije su pokazale da antioksidansi sprečavaju rast tumora, povećanje upalnih procesa u telu i usporavaju rast karcinoma jednjaka, pluća, usta, ždrela, materice, gušterače, prostate, debelog creva.

Takođe, borovnice sadrže folate koji igraju važnu ulogu u sintezi i oporavku DNA što može sprečiti razvoj ćelija karcinoma usled različitih mutacija DNA.

7. Poboljšavaju mentalno zdravlje

Studije sprovedene nad starijim osobama potvrdile su pozitivan uticaj borovnica na usporavanje mentalnog i kognitivnog propadanja. Osim toga, borovnicama se pripisuje i pozitivno delovanje na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije.

8. Doprinose probavi, gubitku kilograma i osećaju sitosti

Borovnice doprinose sprečavanju zatvora i poboljšavaju probavu, zbog vlakana koje sadrže. Osim tog delovanja, vlakna doprinose i gubljenju viška kilograma jer povećavaju osećaj sitosti pa smanjuju osećaj gladi i potrebu za hranom.

Kako borovnice uključiti u svoj jelovnik?

Borovnice se mogu jesti zaista na hiljade načina, od svežih i zamrznutih to pekmeza, džemova, sirupa, smutija, namaza, kolača i slično. Ne zaboravite iskoristiti sezonu svežih borovnica za štrudle od borovnica ili smuti kojim ćete započeti dan.

Najbolje su kada su sveže

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beobašta 🍏🍒🥕 (@beobasta.rs)

Sveže borovnice su uvek najbolji izbor. Ovo bobičasto voće možete naručiti iz poljoprivrednog gazdinstva Beobašta koje ih doprema na najjednostavniji i najbrži način građanima Beograda.

Zatvoreno za komentare.