8 znakova da vaše telo ne podnosi mleko

Ukusni mačiato, vrući kakao ili šoljica jogurta ujutro – ko pati od netolerancije na laktozu, trebao bi se svega toga odreći…

Foto: Shutterstock

Ko pati od netolerancije na laktozu, mora se odreći mnogih "slatkih" stvari. Sve namirnice koje sadrže mlečni šećer (laktozu) su tada tabu, jer je telo ne može razgraditi u tankom crevu. A laktoza se nalazi u mnogim namirnicama: mleku, siru, jogurtu, svežem siru… ali i u čokoladi.

Ako sumnjate, evo neugodnih simptoma koji bi mogli biti pokazatelj da je ipak reč o netoleranciji na laktozu. Ako se prepoznate u njima, sledeći je korak poseta lekaru. 

Nadutost 

Foto: Shutterstock

Jedan od tipičnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost. Ugljen dioksid i metan sakupljaju se u crevima i zaslužni su za jaku nadutost. 

Bolovi u stomaku  

Foto: Shutterstock

Ako patite od gasova i nadutosti, naravno da se ne možete olakšati u svakom trenutku. Na primer, ako ste u društvu. Međutim, to ima posledice: ako ne pustite vetar, crevo se napinje pa to može biti bolno. 

Zvukovi u crevima

Foto: Shutterstock

Ako se neko suzdržava od puštanja gasova, često dolazi do neugodnih zvukova i bolova u crevima. Tada je to vrlo neugodno osobama koje rade ili borave na mestima gde vlada tišina. 

Grčevi u stomaku

Foto: Shutterstock

Jedan od simptoma netolerancije na laktozu definitivno su grčevi u stomaku. 

Proliv 

Foto: Shutterstock

Još jedan simptom netolerancije na laktozu je proliv. Telo nije sposobno razgraditi laktozu u tankom crevu, pa se to događa u debelom crevu. Pri tome nastaje (između ostaloga) mlečna kiselina, zbog koje se nakuplja voda u probavnom traktu – pa nastaje proliv. 

Zatvor

Foto: Shutterstock

Možda zvuči suprotno, ali vremenom zbog netolerancije na laktozu dolazi i do neugodnog simptoma zatvora. To se može dogoditi kad u crevima zbog netolerancije nastane metan. Creva zbog gasova rade sporije te dolazi do neugodnog zatvora.

Mučnina i povraćanje 

Foto: Shutterstock

Pošto je zbog nemogućnosti tela da razgradi laktozu probavni sistem je ekstremno opterećen, dolazi do mučnine, a u težim slučajevima i do povraćanja. 

Glavobolja i vrtoglavica 

Foto: Shutterstock

Netipični simptomi netolerancije na laktozu su glavobolja i vrtoglavica. Nije potpuno razjašnjeno zašto dolazi do tih simptoma. Moguće je da zbog laktoze u debelom crevu nastaju stvari koje putem krvi dospevaju u celo telo pa tamo uzrokuju probleme. 

Pročitaj još